ua en ru

Бізнес ініціює створення Реєстру недобросовісних правоохоронців

Бізнес ініціює створення Реєстру недобросовісних правоохоронців Ініціатором створення реєстру виступив Смарт Холдинг (smart-holding.com)

До реєстру пропонують включати правоохоронців, які свідомо йдуть на порушення закону

Промислово-інвестиційна група "Смарт-Холдинг" виступає з ініціативою створення в Україні Реєстру недобросовісних правоохоронців, у якому буде розміщуватися інформація про тих осіб, які використовують кримінальне провадження як інструмент тиску на бізнес. Про це заявив директор з ризиків і безпеки "Смарт-Холдингу" Іван Герасимович на прес-конференції у вівторок.

За його словами, в реєстр планується включати правоохоронців, які свідомо йдуть на порушення закону, фальсифікують докази з метою отримання неправосудних рішень, які використовуються для перешкоджання законній господарській діяльності підприємств.

"Правоохоронні органи на тлі ускладнення криміногенної ситуації в Україні замість боротьби із злочинністю часто займаються знищенням економіки держави. Бізнесу треба об'єднатися для захисту своїх інтересів законним способом. Один з них – надати широкого розголосу інформації про правоохоронців, які безпосередньо здійснюють тиск", - сказав він.

Герасимович підкреслив, що паралельно компанії групи продовжать направляти відповідні звернення та скарги в НАБУ, ГПУ і судові інстанції.

Він уточнив, що реєстр буде формуватися на підставі відповідних звернень від представників бізнесу, підтверджених інформацією з відкритих джерел, зокрема Реєстру судових рішень. До розробки концепції платформи нового реєстру планується залучити представників бізнесу, журналістів та громадські організації.

Герасимович також зазначив, що в останні роки в Україні почастішали випадки необґрунтованого тиску на бізнес при тому, що президент, прем'єр-міністр і глава ГПУ, заявляють про неприпустимість необґрунтованого втручання силовиків у господарську діяльність підприємств. Тим не менше, зазначив Герасимович, підприємства "Смарт-Холдингу" протягом останніх кількох років, відчувають систематичний тиск з боку правоохоронних органів.

За його словами, в даний час відносно підприємств та активів "Смарт-Холдингу" проводяться слідчі дії в рамках 75 кримінальних проваджень. Характерно, що 80% з них мають ознаки фальсифікації доказів з метою одержання неправомірного судового рішення. При цьому, слідчі дії за даними справами далі обшуків, накладання арештів на рахунки та майно підприємств, а також виїмки документів не йдуть, підкреслив представник компанії.

"Слідчі і прокурори не забезпечують,, як того вимагає КПК, швидкого повного неупередженого розслідування. Справи тягнуться роками. При цьому судовий розгляд по жодному з них за останні 4 роки не відбувся", - сказав Герасимович.

Як повідомлялося, 10 листопада представники Державної фіскальної служби за ініціативи Генеральної прокуратури України провели обшуки у газодобувних компаніях групи Smart Energy, в центральному офісі та будинках її топ-менеджерів. Обшуки проводилися в містах Харків та Київ, а також у Полтавській області в рамках розслідування справи про нібито фіктивність ТОВ "Смарт Енерджі" (СЕ) і, як наслідок, нібито ухилення від сплати податків підприємствами групи.

"Смарт-Холдинг" заявив про необґрунтованість і абсурдність подібних звинувачень, назвавши обшуки необґрунтованим тиском на бізнес і його бенефіціара опозиційного політика Вадима Новинського.

Як відомо, "Смарт-Холдинг" – одна з найбільших промислово-інвестиційних груп України, яка має інтереси у сфері гірничо-металургійного та нафтогазового комплексів, банківського сектора, сільського господарства, девелопменту, суднобудування та нерухомості. В якості портфельного інвестора підприємства "Смарт-Холдингу" беруть участь і в інших бізнес-проектах. Основним бенефіціаром "Смарт-холдингу" є бізнесмен Вадим Новинський.

Група компаній Smart Energy входить в склад "Смарт-Холдингу", що здійснює реалізацію проектів у сфері розвідки та промислової розробки родовищ вуглеводнів, а також альтернативної енергетики.