ua en ru

BHP Billiton вкладе 2,6 млрд дол. у калійний проект Janzen в Канаді

Британо-австралійський гірничодобувний гігант BHP Billiton інвестує 2,6 млрд дол. у калійний проект Janzen в Канаді. Сума буде виділятися кількома траншами протягом чотирьох років з очікуваними щорічними платежами на рівні 800 млн дол.

Британо-австралійський гірничодобувний гігант BHP Billiton інвестує 2,6 млрд дол. у калійний проект Janzen в Канаді. Сума буде виділятися кількома траншами протягом чотирьох років з очікуваними щорічними платежами на рівні 800 млн дол.

Будівельні та підготовчі роботи на обох шахтах в рамках проекту повинні бути завершені до 2016 р. гірничовидобувна компанія робить "хороший прогноз для калійної галузі в довгостроковій перспективі". BHP Billiton не розкриває дати початку виробництва на проекті.

Між тим раніше сьогодні гірничодобувна компанія оприлюднила результати за II півріччя 2013 фінансового року. Незважаючи на проведену програму скорочення витрат і підвищення обсягів видобутку залізної руди і вугілля, у другому півріччі прибуток компанії знизився на 15% в річному численні на тлі зниження цін на сировину і не змогла дотягнути до прогнозів аналітиків. Так, показник скоротився до 6,12 млрд дол. проти 7,18 млрд дол. у II півріччі 2012 фінансового року. У той же час експерти очікували значення показника на рівні 7,16 млрд дол.

За весь 2013 фінансовий рік виручка компанії склала 65,97 млрд дол., опустившись на 8,7% в річному обчисленні. Скоригований прибуток склав 11,8 млрд дол., що виявилося нижче прогнозу аналітиків на рівні 12,84 млрд дол.

При цьому, як повідомили в компанії, незважаючи на 15-відсоткове зниження прибутку за II квартал 2013 фінансового року, гірничовидобувна компанія не відчуває тиску в плані необхідність продажу активів.

Зазначимо, що BHP Billiton Xstrata і Glencore відкрили сезон корпоративної звітності для п'яти найбільших гірничорудних компаній світу. При цьому операційні результати BHP Billiton виявилися дещо кращими показників конкурентів на тлі збільшення компанією обсягів видобутку міді, залізної руди і вугілля.

У цілому гірничодобувна галузь переживає не найкращі часи: зростання цін на сировину в попередні роки забезпечив галузі швидке розширення: компанії активно купували нові проекти, проте останнім часом на тлі рецесії в світовій економіці і зниження цін на сировину видобувачі змушені скорочувати інвестиції, знижувати витрати і розпродавати активи.

BHP Billiton в минулому році заморозила свої проекти на 40 млрд дол. в рамках програми скорочення витрат.