ua en ru

Без вжиття заходів нова криза може початися вже в 2012 р., - експерти

Поточне уповільнення світової економіки наблизило нову кризу - вона може початися вже в 2012 р., вважає професор Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні, що передбачив останню рецесію ще в 2006 р. Запобігти катастрофі можуть нові програми допомоги економіці, вважає він, пише РБКdaily.

«Кілька місяців тому я чекав «ідеального шторму» в 2013 році. Проте зараз економіки США і зони євро слабкі, а британська переобтяжена. Тому повторний спад трапиться раніше. Його пік може припасти на 2013 рік, а може бути, і раніше», - заявив засновник Roubini Global Economics. За словами Рубіні, вірогідність того, що більшість розвинених країн зіткнуться з повторним спадом, складає 60%, тоді як у властей залишається все менше можливостей надати екстрену підтримку економіці.

Економіст IHS Global Insight Найджел Голт розраховує, що в США збережеться слабке зростання, але оцінює вірогідність нової рецесії в 40%.

Експерти згодні, що ситуація в глобальній економіці склалася невтішна, і не виключають того, що деякі країни можуть зіткнутися з тимчасовим спадом на хвилі фінансової паніки з приводу майбутнього зони євро. «Не дивлячись на те що нинішнє уповільнення не таке різке і обвальне, як це було після колапсу Lehman Brothers, перспективи слабкі і несуть в собі дуже багато ризиків. Слабке, з зупинками відновлення економіки, схоже, найкраще, на що можуть сподіватися розвинені економіки», - вважає старший економіст Capital Economics Ендрю Кеннігем.

Щоб запобігти катастрофі, властям необхідно терміново знаходити шляхи стимулювання економіки, відзначає Нуріель Рубіні. «Необхідно відновити економічне зростання, не через п'ять років, а вже сьогодні. У короткостроковій перспективі нам необхідно провести масштабне стимулювання, інакше трапиться нова Велика депресія. Ситуація погіршується, і головна відмінність між «зараз» і ситуацією кілька років тому в тому, що на цей раз інструменти (стимулювання) закінчуються», - підкреслив професор.