ua en ru

Берлусконі втратив парламентську більшість (доповнення)

Прем'єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі втратив парламентськубільшість, свідчать результати останнього голосування в парламенті Італії. Як повідомляє Reuters, за затвердження виконання бюджету 2010 р. проголосували 308 депутатів в парламенті - менше, ніж абсолютна парламентська більшість в 316 депутатів. Опозиція у повному складі утрималася від голосування, а це означає, що прибічники Берлусконі більше не складають парламентської більшості.
Нагадаємо, сьогодні в італійському парламенті відбулося голосування за твердженням виконання бюджету за 2010 р. Само по собі це голосування не представляло особливого значення, але втрата парламентської більшості правлячою коаліцією (про що свідчать результати голосування) підсилює тиск на Берлусконі, підштовхуючи його до відходу у відставку.
До відставки Берлусконі після голосування негайно закликали і лідери опозиції, заявивши, що Італія близька до фінансової катастрофи, після того, як прибутковість 10-річних держоблігацій в ході сьогоднішніх торгів встановила новий рекорд за час існування єврозони - 6,74%, впритул наблизившись до критичної позначки в 7%, досягнення якої раніше змусило Грецію, Ірландію і Португалію звернутися за допомогою до Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду (МВФ). "Я прошу прем'єр-міністра Італії взяти до уваги ситуацію, що склалася, і подати у відставку", - заявив лідер Демократичної партії Італії Пьер Луїджі Берсані.
Напередодні Берлусконі в черговий раз заявив, що не збирається покидати свій пост і як і раніше має в своєму розпорядженні більшість в парламенті.
Державний борг Італії складає астрономічні для єврозони 1,9 трлн євро, а дуже повільне зростання національної економіки підвищує ризик фінансової катастрофи. Проте ситуація для держави не настільки критична, як, наприклад, для Греції, оскільки Італія може похвалитися первинним профіцитом бюджету: витрати держави не перевищують її доходи, якщо не брати до уваги витрати по обслуговуванню боргу.
Аналітики TD Securities вважають, що Італія деякий час зможе триматися на плаву, якщо вартість обслуговування боргу впритул наблизиться до 7%. Якщо ж країні серйозно знадобиться зовнішня фінансова допомога, спочатку в справу вступить Європейський центробанк, який збільшить покупки італійських держпаперів на вторинному ринку.