ua en ru

Біля берегів Швеції знайдений затонулий російський підводний човен

Біля берегів Швеції знайдений затонулий російський підводний човен Фото: російський підводний човен

Вік човна й точне походження невідомі

Біля берегів Швеції співробітники компанія Ocean X Team знайшли затонулий, імовірно російський, підводний човен з написами кирилицею, передає Reuters.

Компанія Ocean X Team, чиї працівники виявили уламки, заявила на своєму сайті: "Неясно, який вік цієї субмарини та як довго вона лежить на дні моря, однак кириличні літери на корпусі вказують, що вона російська".

Відео, зняте мисливцями за уламками кораблів, вивчають шведські військові. Представник збройних сил країни Андерс Каллин не сказав, поділяють військові думку про те, що знайдені уламки є російською підводним човном.

"Ми вважаємо за краще не коментувати це, поки не отримаємо більше матеріалу. Ми продовжимо аналізувати разом з фірмою, у майбутні дні", - повідомив він.

Один із тих, хто виявив підводний човен, Денніс Асберг, сказав газеті Expressen, що судно виглядає сучасним. Але один експерт, якого цитує видання, висловив упевненість, що цей російський підводний човен затонув у 1916 р.

Нагадаємо, знахідка виявилася менш ніж через рік після того, як Збройні сили Швеції та військово-морські сили безуспішно намагалися відшукати російську підводний човен, імовірно знайдений поблизу Стокгольма. Операція стала найбільшою мобілізацією військових з часів холодної війни.