ua en ru

Білорусія висловила готовність погасити заборгованість перед Україною за електроенергію до 15 липня

Перший заступник прем'єр-міністра Білорусії Володимир Семашко направив листа першому віце-прем'єр-міністру України Андрію Клюєву з вибаченнями за прострочення платежів за електроенергію та сподіванням на відновлення поставок електроенергії з України. Про це повідомляє РБК daily, у розпорядженні якого опинився лист.
Зокрема, в листі висловлюється сподівання на "розвиток добросусідських відносин і відновлення постачань електроенергії з України". При цьому Мінськ висловлює готовність погасити утворену в березні-квітні заборгованість перед Україною до 15 липня.
У структурі енергоспоживання Білорусії на частку поставок з Росії та України припадає по 10%. За словами директора Фонду енергетичного розвитку Сергія Пікіна, російська 10-процентна частка на білоруському енергоринку цілком може дістатися Україні. "Був прецедент, коли ми півроку їм нічого не поставляли, і вони, закуповуючи кіловати в Києва, цілком впоралися. Причому це відбувалося в осінньо-зимовий період, коли енергоспоживання вище", - нагадав експерт.
Нагадаємо, ВАТ "Інтер РАО ЄЕС" 29 червня з 00:00 мск (28 червня 23:00 за київським часом) припинило поставки електроенергії в Білорусію через заборгованість. 29 червня 2011 р. ВАТ "Інтер РАО ЄЕС" отримало від "Біленерго" другий транш у рамках погашення заборгованості за поставки російської електроенергії. Сума переведених коштів склала 600 млн руб. в рахунок оплати боргу за квітень 2011 р.
Проте, компанії "Інтер РАО ЄЕС" не вдалося відновити постачання електроенергії в Білорусію. Затримка викликана технічними причинами. Планувалося, що експорт розпочнеться з опівночі 30 червня 2011 р.
Нагадаємо також, джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України повідомило, що Білорусь за електроенергію заборгувала Україні 35 млн дол.