ua en ru

Білорусія відмовила Україні в екстрадиції підозрюваного в розкраданні коштів ФГВФО Борулько

Білорусія відмовилася видати українській прокуратурі Павла Борулько, якого Служба безпеки України (СБУ) планувала залучити до відповідальності за розкрадання 620 млн грн з Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО). Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".

"Ми отримали офіційну відповідь генеральної прокуратури республіки (Білорусія) з посиланням на ст. 19 Конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22 січня 1993 року. У ньому говориться, що задовольнити вимоги Генеральної прокуратури України про видачу Павла Борулько не представляється можливі. Зазначу, що, за чинною угодою про співпрацю, білоруська сторона не зобов'язана надавати Україні всю інформацію про причини відмови в екстрадиції ", - повідомив перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін.

Він підкреслив, що співробітники ГПУ відвідували Павла Борулько в слідчому ізоляторі КДБ Білорусії.

Білоруська прокуратура послалася на те, що видача підозрюваного може нанести шкоду суверенітету або безпеці країни. Експерти називають таку відмову юридичним нонсенсом і підозрюють наявність домовленості про те, щоб пан Борулько не з'явився в Україні.

Нагадаємо, кримінальну справу про розкрадання коштів з банків "Європейський" і "Національний стандарт" було порушено в 2010 р. Хоча ще 14 жовтня 2009 року СБУ повідомляла керівництву Національного банку, що 20 серпня за кілька годин понад 400 осіб відкрили в банку "Національний стандарт" депозити по 150 тис. грн (гарантовані до відшкодування) "з метою їх подальшого зняття готівкою через ФГВФО". Після цього аналогічна схема була виявлена в "Європейському". В ході слідства було з'ясовано, що людям, які відкривали рахунки, платили винагороду по 40-100 грн, їх привозили з Черкаської і Донецької областей. Після чого "вкладники" з пачкою паспортів намагалися отримати відшкодування з ФГВФО. Їм, за даними СБУ, вдалося отримати за рахунок коштів фонду 444,2 млн грн.

За інформацією спецслужби, основним акціонером цих банків був Павло Борулько, який вважається організатором зазначених схем. Крім того, банкір отримав в НБУ рефінансування для банків "Європейський", "Національний стандарт" і "Володимирський". Усього СБУ інкримінувала йому розкрадання 620 млн грн.

Раніше СБУ повідомляла, що Павло Борулько буде екстрадований з Білорусії в Україну до липня 2012 року.