ua en ru

Білорусія має намір найближчим часом запровадити систему Tax Free

Міністерство торгівлі Білорусі найближчим часом має намір внести до уряду пропозицію про впровадження в республіці програми повернення податку на додану вартість (Tax Free) на придбаний на території країни товар, що вивозиться іноземними громадянами. Про це повідомило управління організації торгівлі і послуг міністерства.

На думку Міністерства торгівлі, впровадження даної системи в Білорусії "буде сприяти збільшенню числа туристів, що відвідують територію республіки, підвищенню обсягу роздрібного товарообігу, збільшення припливу іноземної валюти, підвищення іміджу держави" і т.д.

Як наголошується, пропозицію міністерства про доцільність впровадження в республіці зазначеної системи вже підтримали Національний банк, Міністерство спорту і туризму, Державний митний комітет, Мінський міськвиконком, а також усі без винятку обласні виконавчі комітети.

Зокрема, механізм відшкодування податку іноземним громадянам передбачає, що продавець разом зі звичайним товарним чеком буде заповнювати спеціальний бланк (чек), потім митні органи підтверджують вивезення товару іноземним покупцем, а певна державна компанія відшкодовує покупцеві суму сплаченого податку шляхом перерахування відповідної суми через спеціальні пункти повернення готівки в аеропортах і на прикордонних переходах, або на кредитну карту, - йдеться в повідомленні.

У свою чергу, для відшкодування податку іноземним громадянам, повинні бути виконані певні умови:
- покупець повинен мати постійне місце проживання за межами Білорусії;
- він повинен здійснити покупку для особистого користування на суму не нижче певного рівня, наприклад не менше 50 євро;
- придбаний товар повинен бути вивезений з країни протягом певного терміну, наприклад, протягом 3 місяців.

Також наголошується, що по одному чеку може бути виплачена сума готівкою, що не перевищує, наприклад, 500 євро. Чеки, сума відшкодування за якими перевищує 500 євро, повинні бути спрямовані клієнтами на підприємство поштою в порядку, передбаченому для одержання відшкодування безготівковим шляхом.