ua en ru

Білорусь до 2012 р. розробить правила міграції в країну

Білорусь до 2012 р. розробить нормативний акт, який визначить коло осіб, які мають право на пільговий переїзд, а також суми компенсацій і підйомних. На ці цілі в бюджеті буде закладено 2,23 млн дол., повідомляє Департамент з громадянства і міграції Міністерства внутрішніх справ країни.
Білорусь визначила країни, звідки міграція бажана. Це Україна, Росія, Прибалтика і країни СНД з російськомовним населенням. Небажані мігранти зі всіх країн Африки і більшості країн Південно-Східної Азії. Приток іноземної робочої сили досягає 10 тис. осіб на рік, але навіть при цьому трудових ресурсів недостатньо.
Нинішня міграційна програма передбачає вибудовування розумних фільтрів і доведення позитивного сальдо міграції до 15 тис. осіб на рік (або 60 тис. мігрантів до кінця 2015 р.). Оптимальний вік мігрантів - до 40 років, вони повинні мати вищу або середню спеціальну освіту.
За 10 років Білорусія втратила більше 400 тис. працездатних мешканців, і, за прогнозами вчених, вже в середині цього сторіччя країна може зіткнутися з проблемою браку робочих рук. Зупинити депопуляцію покликана чергова національна програма демографічної безпеки. Згідно з програмою, до 2015 р. чисельність населення Білорусі повинна стабілізуватися на позначці 9,44-9,45 млн осіб, а середня тривалість життя - збільшитися до 72-73 років.