ua en ru

Бельгійська пивоварна InBev купила виробника пива Corona за 20,1 млрд дол

Найбільша в світі пивоварна компанія Anheuser-Busch InBev, що володіє марками Budweiser і Stella Artois, оголосила про покупку мексиканської компанії Grupo Modelo, виробника пива марки Corona, за 20,1 млрд дол., або 9,15 дол. за акцію, що є 30-процентною премією до ціни звичайної акції Grupo Modelo на закритті торгів 22 червня 2012 р. У результаті угоди InBev довела свою частку в Grupo Modelo до 100%. Про це говориться в повідомленні InBev.

Фінансування угоди буде здійснене готівкою, для чого InBev проведе два позики на загальну суму 14 млрд дол.

Grupo Modelo привернула увагу InBev щорічно збільшуваним на 3% пивним ринком Мексики, а також економією витрат, яка, за оцінками InBev, складе не менше 600 млн дол. у рік. Купівля Grupo Modelo дозволить InBev зайняти лідируючі позиції на швидко зростаючому ринку пива Мексики, а також вийти на передові позиції у світі за обсягом виробленого пива. Так, за рахунок угоди, виробництво пива буде збільшено до 400 млн гектолітрів щорічно, що, за оцінками InBev, за підсумками 2012р. принесе компанії прибуток у розмірі 47 млрд дол.

Два члена ради директорів Grupo Modelo перейдуть у раду директорів InBev після викупу їх частки інвесторами. З вирученої суми вони повинні будуть вкласти 1,5 млрд дол. на покупку акцій Grupo Modelo протягом 5 років.

Grupo Modelo, заснована в 1925 р., є найбільшою в Мексиці пивоварною компанією, що володіє більше 50% місцевого ринку. Ринкова капіталізація Grupo Modelo становить приблизно 23 млрд дол. Пиво Corona є найбільшим і найбільш популярним експортним брендом компанії.

Компанія Anheuser-Busch InBev була утворена в 2008 р. шляхом злиття бельгійської InBev і американської Anheuser-Busch. Компанії належать близько 300 торгових марок пива, у тому числі ті, що мають статус світових Budweiser, Stella Artois і Beck's, а також Leffe, Hoegaarden, що позиціонуються як міжнародні. Інші торговельні марки - регіональні та національні. Чистий нормалізований прибуток компанії в I кварталі 2012 р. виріс на 44,7% - до 1 млрд 673 млн дол.