ua en ru

Бельгія може стати черговим кандидатом на дефолт, - аналітики

Бельгія може стати черговим кандидатом на дефолт серед країн - членів Євросоюзу. Таку думку висловлюють аналітики, які коментують зростання держборгу Бельгії в 2012 р. до 102,1%, передає РБК daily з посиланням на Handelsblatt.
Відповідно до законодавства ЄС, дозволена верхня межа цього держборгу дорівнює 60%. Також з 2009 р. Бельгія не дотримується граничної норми щорічного бюджетного дефіциту у розмірі 3%, а в 2012 р. він досягне 4,7%. Про це йдеться у звіті Єврокомісії.
При цьому, потенційним кандидатом на дефолт Бельгію роблять проблеми не економічного, а політичного характеру, стверджують експерти. «Тут і мови немає ні про яку іпотечну або банківську кризу. Структурні проблеми Бельгії значно менш гострі, ніж, наприклад, в Ірландії», - відзначив економіст з Commerzbank Крістоф Вайль. Він підкреслив, що економічний підйом в Німеччині позитивно позначається на Бельгії, оскільки ФРН - її головний торговельний партнер. Єврокомісія теж прогнозує для Бельгії до 2012 р. економічне зростання на рівні 2%.
Найнебезпечнішим для Бельгії є протиріччя між фламандцями і валлонцями. «Якщо політична криза не буде вирішена якнайшвидше, то прихід фінансової кризи представляється неминучим», - заявив експерт з Католицького університету в м.Льовен (Бельгія), професор Пауль де Грауве.
Нагадаємо, після проведених у червні парламентських виборів Бельгія досі живе без уряду. Більшість депутатських мандатів у парламенті країни має партія, яка хоче відокремити Фландрію, яка говорить голландською мовою, від франкомовної Валлонії. І хоча тимчасовому уряду прем'єр-міністра Іва Летерма вдалося провести через парламент бюджет 2010 р., «однак здійснювати жорсткі заходи без цього уряду буде вельми проблематично», впевнений аналітик з Credit Agricole Петер Четуелл.