ua en ru

Башар Асад заборонив використання іноземної валюти в Сирії

У Сирії з сьогоднішнього дня, 4 серпня, заборонені всі фінансові операції в іноземній валюті. Відповідний указ підписав Президент країни Башар Асад.

У Сирії з сьогоднішнього дня, 4 серпня, заборонені всі фінансові операції в іноземній валюті. Відповідний указ підписав Президент країни Башар Асад, повідомляє Associated Press.

Відтепер всі види комерційних угод і грошових виплат повинні здійснюватися виключно у національній валюті - сирійських фунтах.

Порушникам нового закону загрожує позбавлення волі строком від шести місяців до трьох років і виплата грошового штрафу. Більш суворе покарання, від 3 до 10 років в'язниці і каторжні роботи передбачається за спекуляції валютою у великих розмірах.

Експерти пов'язують цей крок з переведенням сирійської економіки на "військові рейки" і посиленням боротьби зі злочинністю.

У березні 2011 р. сирійський фунт торгувався на рівні 47 до 1 долара США. У липні 2013 р. курс долара виріс до 300 сирійських фунтів. Зниження курсу сирійського фунта пов'язано з військовими діями на території країни, скороченням кількості туристів та неврожаєм.

Збройне протистояння влади і опозиції продовжується в Сирії з березня 2011 р. Опозиція вимагає відставки Президента країни Башара Асада, звинувачуючи урядові сили в насильстві по відношенню до мирного населення. Офіційний Дамаск стверджує, що під прикриттям демократичних гасел в країні орудують "банди озброєних терористів", підтримувані зарубіжними радикальними угрупованнями ісламістів. За офіційними даними, жертвами громадянської війни в Сирії з березня 2011 р., стали близько 100 тис. осіб.

Читайте також: Іран надасть Сирії кредит в 3,6 млрд дол. на купівлю нафтопродуктів

Згідно з попередніми даними ООН в ході збройного конфлікту в Сирії кожен місяць гине близько 5 тис. осіб. Ще близько 6 тис. чоловік щодня стають біженцями. Також в ООН відзначають, що п'ята частина населення Сирії страждає від нестачі продовольства.

На думку представників ООН, конфлікт в Сирії являє загрозу для всього близькосхідного регіону.