ua en ru

Банки пішли в мінус: чому великі установи в Україні показують збитки

Олена Губар, фінансовий оглядач, спеціально для РБК-Україна

Перший квартал був нелегким для українських банків. Нацбанк повідомив, що за перші три місяці року загальний збиток системи склав 1,99 млрд грн, тоді як за аналогічний період минулого року їй вдалося отримати прибуток у розмірі 3,12 млрд грн.
Самий негативний результат очікувано показав Брокбізнесбанк, який ще в лютому був визнаний Нацбанком неплатоспроможним і відданий під управлінням тимчасової адміністрації - він втратив цілих 2,5 млрд грн. Великий збиток також отримав банк "Форум", який також знаходиться під управлінням тимчасової адміністрації, - 781 млн грн.

Складності резервування

Якщо не враховувати фінансові результати неплатоспроможних установ, які фактично вже не вели діяльність, найбільші збитки в I кварталі отримали банки з іноземним капіталом. Найбільш негативний показник у "Райффайзен Банку Аваль". За три місяці року він втратив цілих 943 млн грн. Така ситуація сталася в банку вперше за дуже тривалий час. В останній раз він показував збиток за підсумками 2009 року - тоді він втратив 2 млрд грн.

Банк пояснює настільки негативний результат рішенням доформувати резерви під проблемні активи. "Якщо є капітал, то банк може нормально працювати навіть з збитками. Ми сформували резерви в I кварталі. Так вчинили і деякі інші банки з іноземним капіталом. Ми вважаємо, що краще перестрахуватися і отримати збиток на папері. Зате у нас буде нормальна адекватність капіталу - зараз близько 18%", - говорить заступник голови правління "Райффайзен Банку Аваль" Віктор Горбачов. "Взагалі, зараз мало хто з акціонерів готовий вливати в свої банки капітал, тому банки будуть скорочувати активи і, значить, буде надходити менше грошей", - додав він.

Дійсно, в I кварталі портфель проблемних кредитів банку збільшився на 2,29 млрд грн і досяг рівня в 10,7 млрд грн, і установі довелося доформувати резерви під нього на 2,2 млрд грн.

Друге місце зайняв ОТП Банк, чий збиток за перші три місяці року досяг 678,4 млн грн. Установа також доформировало резерви під свої кредитні портфелі - на ці цілі йому довелося направити близько 600 млн грн. Тому збитки в банку називають "технічними": вони стали результатом переоцінки "короткої" валютної позиції, а також ефектом від доформування резервів під валютні кредити внаслідок збільшення чистого кредитного ризику за ним.

"По першому фактору ми плануємо вживати заходів для поступового зниження валютної позиції до кінця 2014 року. По другому - доформування резервів було результатом різкої зміни курсу національної валюти, тому при стабілізації курсу це не повинно справляти суттєвого впливу на фінансовий результат банку", - пояснює член правління ОТП Банку Тарас Проць. "Навіть при настільки істотному негативному результаті переоцінки відкритої валютної позиції та доформування резервів під валютні кредити у зв'язку з девальвацією гривні Банк має відчутний запас міцності за показником платоспроможності і виконує всі нормативи, встановлені Нацбанком", - зазначає він.

Третє місце за негативного результату відійшло УкрСиббанку, який у I кварталі втратив 273 млн грн. Це сталося через необхідність сформувати резерви під активні операції на 420 млн грн внаслідок зменшення обсягу виробництва підприємствами України, значної девальвації національної валюти. У банку пояснюють, що саме ці фактори вплинули на погіршення платіжної дисципліни деяких позичальників, а також на зменшення співвідношення вартості застави до суми боргу.

"У I кварталі гривня знецінилася відносно основних іноземних валют, довгострокові і короткострокові рейтинги України знижені агентствами Standard & poor's і Moody's з негативними перспективами. Крім того політичні і економічні події з січня 2014 року вплинули на показники звітності банку і викликали зменшення депозитного портфеля і в результаті кредитної, збільшення витрат на формування резервів під кредитні ризики внаслідок девальвації гривні та зменшення бізнес-активності, а також одноразовий збиток від переоцінки валютної позиції внаслідок девальвації гривні. За оцінками банку, вищевказані причини мають короткостроковий у цілому негативний ефект, що очікується протягом першого півріччя 2014 року на прибуток банку", - пояснює заступник голови правління, начальник департаменту фінансів Укрсиббанку Ганна Самаріна.

Давні проблеми

Варто зазначити, що формування додаткових резервів і раніше було однієї з найважливіших причин, по якій банки отримували збитки. Один з найбільш показових випадків був у Промінвестбанку, який в II кварталі минулого року був змушений сформувати резерви на 2,87 млрд грн під проблемні кредити, видані ще до входження в його капітал нинішнього власника - російського Зовнішекономбанку. У результаті банк отримав збиток майже на 3 млрд грн, однак зараз він працює досить результативно - в I кварталі прибуток склав 549 млн грн.

Втім, учасники ринку здивовані тим, що деякі гравці ще продовжують формувати резерви під проблемні активи, так як більшість з них вже зробив це в перші роки після початку фінансової кризи.

"Банківська система добре засвоїла урок 2008 року. Це видно навіть по нормативній базі НБУ в частині правил формування резервів. Фінустанови стали набагато уважніше ставитися до заставної вартості, оцінки фінансового стану позичальника, резервування. Я не можу сказати, що кредитна діяльність банків на сьогоднішній день збиткова. Банки практикують досить жорсткі підходи в частині оцінки позичальників. Крім іншого, це можна підтвердити досить скромними показниками приросту кредитного портфеля, - пояснює заступник голови правління "Банку Національний кредит" Людмила Міщук.

"Банки обережні і воліють помірне кредитування перевірених клієнтів, які досить непогано обслуговують заборгованість", - додає вона.