ua en ru

Банки Ірландії, Німеччини та Франції скорочують кредитування проектів на ринку нерухомості в США

Більшість європейських банків спішно покидають іпотечний ринок комерційної нерухомості США. Серед причин відходу - наслідки боргової кризи в Європі та посилення вимог до власного капіталу фінансових інститутів. Нішу активно займають азіатські банки, конкуренцію яким намагається скласти Deutsche Bank.

Банки Ірландії, Німеччини і Франції стрімко скорочують кредитування проектів на одному з найдинамічніших ринків нерухомості - в США, пише Bloomberg. Так, Anglo Irish Bank продав в минулому році за 9,65 млрд дол. іпотечні кредити інститутам JPMorgan Chase, Wells Fargo і Lone Star Fund. В цілому ірландські банки, багато з яких були націоналізовані, вирішили взагалі вийти з бізнесу після іпотечної кризи 2009 року. Тенденцію щодо скорочення іпотечного портфеля підтримав і французький Societe Generale, який за останні два роки позбувся 89% відповідних активів. У той же час спеціалізується на кредитуванні нерухомості "дочка" німецького Commerzbank - Eurohypo наклала ембарго на нові угоди в США до червня цього року, сказавши, що також планує скорочувати бізнес в країні (з третього кварталу 2009 року обсяги кредитування цим інститутом американських власників нерухомості зменшилися на мільярд, до 3,6 млрд дол.)

Догляд європейських гравців з іпотечного ринку США аналітики пов'язують в першу чергу з посилюванням вимог Європейського відомства з банківського нагляду (EBA) до власного капіталу фінансових інститутів. Необхідність збільшення обсягів резервування за спекулятивними інвестицій змушує банки вести себе на зарубіжних ринках з оглядкою, вважає керуючий директор Jones Lang LaSalle Стів Коллінз. Крім того, вважає експерт, європейські кредитні інститути обережні, побоюючись значних збитків в тому випадку, якщо будь-яку з країн зони євро наздожене дефолт.

У той же час компанії, що залишилися в США, можуть непогано заробити. Так, власникам нерухомості в одному Нью-Йорку належить протягом найближчих двох років рефінансувати забезпечені комерційною нерухомістю іпотечні облігації (CMBS) в обсязі 18 млрд дол "Навіть з урахуванням наявних ризиків сьогоднішній ринок CMBS обіцяє іпотечним банкам хороший прибуток", - вважає керуючий директор аналітичної фірми Real Capital Analytics Ден Фасуло. На його думку, нинішня ситуація в цьому сегменті різко контрастує з ринком держоблігацій, прибутку від яких чекати не доводиться.

Активніше за інших нарощують свою присутність на ринку комерційної нерухомості США азіатські інститути, особливо з КНР. "Незважаючи на світові економіч ¬ ські негаразди, в Китаї зосереджений величезний капітал, який їм треба змусити працювати по всьому світу", - зазначив Фасуло. Так, Bank of China з 2008 року збільшив обсяги іпотечного кредитування в країні в п'ять разів, до 2,6 млрд дол Велика частина вкладень припала на Нью-Йорк - шість з восьми виданих в минулому році кредитів на загальну суму 1,8 млрд дол . Знаходять привабливою американську нерухомість і сінгапурський United Overseas Bank, і гонконзький Bank of East Asia, кожен з яких за два роки збільшив обсяги кредитування до 1,1 млрд дол.