ua en ru

Банки Франції виявилися найбільшими утримувачами італійських боргів

У разі розростання боргової кризи на ядро ​​Європи, і зокрема на Італію, найбільше ризикує постраждати Франція. Банки країни є найбільшими утримувачами італійського державного та приватного боргу, повідомляє РБК daily з посиланням на дані Банку міжнародних розрахунків (BIS).
Французькі банки і їхні італійські "дочки" володіли на кінець 2010 року державним і приватним боргом Італії на суму 392,6 млрд дол., підрахували в BIS. Це більш ніж удвічі перевищує позиції в італійських бондах банків Німеччини (162 млрд дол.). Credit Agricole, Societe Generale і BNP Paribas тримають більше італійського боргу, ніж паперів Греції, Ірландії, Португалії та Іспанії разом узятих (254 млрд дол.). З усього боргу Італії, що належить іноземним банкам, 45% припадає саме на Францію, підкреслили в BIS. При цьому лише 98 млрд дол. від цієї суми - суверенні бонди.
"Французькі банки начебто BNP Paribas акумулювали значні позиції в Італії, коли ринок відкрився для іноземних гравців, і зараз їм загрожують негативні наслідки цього", - заявив Bloomberg інвестиційний директор Rathbone Brothers Джуліан Чіллінгворс. З 2006 року французькі банки витратили на придбання активів в Італії не менше 20 млрд євро (28,2 млрд дол.), підрахувало агентство. Зокрема, BNP Paribas і Credit Agricole викупили дві з десяти найбільших кредитних організацій Італії.
В останні дні з'явилося все більше ознак того, що криза, що охопила периферію зони євро, може перекинутися на Італію - третю за величиною економіку блоку. Приводом до цього стало приміщення суверенних рейтингів країни на перегляд з негативним прогнозом рейтинговими агентствами Moody's і S&P, занепокоєння з приводу достатності капіталу найбільших італійських банків та розбіжності між прем'єром Сильвіо Берлусконі та міністром фінансів Джуліо Тремонті з питання скорочення держвидатків.
Тим часом Італія - ​​це найбільший в Старому Світі борговий ринок обсягом 2,23 трлн дол., більше тільки в США і Японії. Причому цей ринок перебуває на перетині світових фінансових потоків: навіть Японія тримає 29 млрд дол. італійського боргу, підрахували аналітики Collins Stewart. Будь-які серйозні потрясіння на фінансовому ринку Італії загрожують негативними наслідками більшості розвинених країн.