ua en ru

Банки будуть демонструвати стримане зростання до кінця року, - аналітик

Українські банки продовжують демонструвати стриману динаміку зростання, і ця тенденція, переважатиме до кінця року. Таку думку висловила аналітик Dragon Capital Анастасія Туюкова.

За її словами, причиною відтоку депозитів стало зменшення коштів на рахунках юридичних осіб на 3,0%, як у національній (-3,1%, так і в іноземній валюті (- 2,9%, що, можливо, пояснюється затримками перерахувань із центрального бюджету в минулому місяці. У той же час, вклади населення продовжили зростання, +0,3% м/м (що стало, однак, найнижчим показником місячних темпів зростання з початку року), при цьому депозити в гривні збільшилися на 1, 2% (завдяки стійко високими ставками по депозитах в нац. валюті), а депозити в іноземній валюті скоротилися на 0,7% м/м.

"Темпи зростання кредитування, хоча і як і раніше не вражають , в квітні стали найвищими з початку року за рахунок кредитів юрособам (+0,8% м / м), оскільки обсяг роздрібних кредитів продовжив скорочуватися (-0,6% м / м ). Депозитні процентні ставки в квітні трохи зросли: по 3-місячним і 12-місячним гривневими депозитами фізосіб банки пропонували в середньому 14,8% і 16,4% (+20 б.п. м/м). По кредитах в нац. валюті ставки навпаки знизилися, у середньому на 1,3 пп за квітень до 13,9% для корпоративних клієнтів та на 0,2 пп до 27,9% для населення", - зазначила Туюкова.