ua en ru

"Банк Петрокоммерц-Україна" визнано неплатоспроможним

"Банк Петрокоммерц-Україна" визнано неплатоспроможним Фото: Національний банк України

Таке рішення НБУ прийняв у зв'язку з непрозорою структурою власності фінустанови

Національний банк України (НБУ) визнав ПАТ "Банк Петрокоммерц-Україна" неплатоспроможним. Відповідне рішення відображено в постанові нбу №169 від 17 березня 2016 року, повідомляє прес-служба Нацбанку.

Банк віднесений до категорії проблемних у зв'язку з непрозорою структурою власності. У березні 2015 року акціонер банку (російський банк "Петрокоммерц") продав акції банку 11 фізичним особам. Частка кожного з них становила менше 10%.

У повідомленні говориться, що в 2015 році акціонери банку Іван Шехавцов і Олексій Крупій в НБУ повідомляли про те, що мають намір юридично оформити акції банку на себе. При цьому, пакет документів був поданий регулятору тільки в грудні минулого року, після чого в лютому - березні 2016 року акціонери продали свої цінні папери 11 іншим фізичним особам, не попередивши про це Нацбанк. Далі Шехавцов і Крепий вийшли зі складу акціонерів і відкликали пакети документів, а у банку виникли проблеми з ліквідністю.

Після віднесення фінустанови до категорії проблемних, регулятор встановив факти невиконання банком операцій клієнтів у встановлених законодавством термін. В результаті ПАТ "Банк Петрокоммерц-Україна" був віднесений до категорії неплатоспроможних, а Шехавцов і Крупій були визнані власниками істотної участі в банку і на них будуть поширюватися всі обов'язки і відповідальність, які за законами покладаються на власників істотної участі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ФГВФО зміг почати ліквідацію банку "Союз".