ua en ru

Банк Credit Agricole залишає Грецію

Третя найбільша банківська група Франції Credit Agricole SA залишає Грецію, повідомляє "Росія-24" з посиланням на Financial Times.

Банк планує згорнути всі операції на території Греції, оскільки надто песимістично оцінює подальші перспективи зростання економіки і розвитку фінансового ринку країни. Крім цього, Credit Agricole зазнав значних втрат через боргову кризу в Греції.

Французький банк отримав пропозицію про покупку збиткового підрозділу Emporiki Bank of Greece SA від трьох великих грецьких банків: National Bank of Greece, Alpha Bank і Eurobank.

Раніше видання Wall Street Journal повідомляло, що Credit Agricole розглядає різні варіанти виходу з небезпечної ситуації, навіть найбільш агресивні - кинути напризволяще свій грецький актив Emporiki Bank of Greece SA.

Французи придбали його в 2006 р. за 2,2 млрд євро, за 2 роки до початку глобальної кризи. На кінець 2011 р. чисті збитки по рефінансуванню операційної діяльності Emporiki Bank of Greece сягнули 5,5 млрд євро. Збитки самої грецької "дочки" в IV кварталі склали 352 млн євро. У I кварталі вони досягли 905 млрд євро.

Сrédit Agricole також може зробити Emporiki Bank частиною більш великого конгломерату грецьких банків. Частка французької компанії в ньому буде розмита до 10%. Але досягти цього буде набагато складніше, ніж просто відмовитися від активу. За оцінками експертів, втрати Сrédit Agricole у разі втрати грецького бізнесу можуть скласти як мінімум 5,2 млрд євро.

Нагадаємо, в кінці червня Міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило рейтинг Credit Agricole з Аа3 до А2, прогноз "негативний".