ua en ru

Б.Данилишин заявив, що має намір у правовому порядку довести свою правоту

Колишній міністр економіки України Богдан Данилишин заявив, що має намір у правовому порядку довести свою правоту і вірить у перемогу демократичних принципів в Україні. Таку заяву він зробив в інтерв'ю «Радіо Свобода».

«Те, що проти мене звинувачення безпідставні, випливає з чинного законодавства, прийнятого в Україні, яке діяло в період 2008-2010 рр. Я як міністрі економіки України не порушував законодавство і завжди був законопослушним громадянином. Те, що порушено проти мене є, на мій погляд, політичним звинуваченням і переслідуванням за мої політичні переконання, які я висловлював, будучи міністром економіки України», - сказав Б.Данилишин.

Він також подякував в першу чергу уряду Чеської Республіки, Міністерству внутрішніх справ Чехії за надану можливість міжнародного захисту. «Хочу сказати, що це є дійсно політичний крок, важливий політичний крок для забезпечення захисту особи, яка потребує такого міжнародного захисту... Я б хотів, щоб принципи, які сповідують зараз теперішня влада, були однакові для всіх - і для теперішніх урядовців, і для колишніх урядовців. Тому що, наприклад, коли до теперішніх не пред'являються такі ж самі звинувачення, як до колишніх урядовців, то це вже явно кличе на якусь політичну підставність і виглядає, як політичний інтерес до колишньої влади», - зазначив Б.Данилишин.

З приводу свого повернення до України екс-міністр відповів: «Я завжди мав намір повертатись в Україну. Я думаю, що я доведу свою правоту і свою невинність щодо звинувачень, які проти мене висловлені. Зараз я вдячний уряду Чеської Республіки за те, що я маю можливість міжнародного захисту на території Чехії. Я думаю, що в Україні ті ідеали революції, які були здійснені у 2004 р., ті принципи, які проповідують лідери опозиції, в першу чергу Юлія Тимошенко, будуть дотримані і в подальшому».

За його словами, Чехія вже, враховуючи те, що вона є членом Європейського Союзу, дійсно на своїх теренах заверджує принципи міжнародного права, принципи демократії. «І я б хотів, щоб ближчим часом такі самі принципи свободи і демократії буди і в нас, в Україні. На жаль, зараз я цього сказати не можу», - сказав він.

Б.Данилишин зазначив, що надалі він буде проводити в Празі свою наукову діяльність, діяльність в галузі економічної політики, міжнародної економіки.