ua en ru

Азербайджан веде переговори по декількох проектах постачань газу до Європи в рамках Південного енергетичного коридору.

Азербайджан бере участь в переговорах в рамках шести проектів по постачаннях власного природного газу до Європи, повідомив глава представництва Держнафтокомпанії Азербайджану (SOCAR) в Австрії Гюльмірза Джавадов, передає РБК з посиланням на Trend.

За його словами, SOCAR, разом з участю в проекті Nabucco, бере участь також в переговорах по проектах газопроводу Туреччина-Греція-Італія (ITGI) і Трансадріатичного газопроводу (ТАР). Розглядаються проекти газопроводу "Білий потік", а також два нові проекти по постачаннях судами через Чорне море стислого і зрідженого газу до Болгарії і Румунії.

Проте, по словами Г.Джавадова, не дивлячись на те, що велика увага приділяється проекту Nabucco, решта всіх проектів також розглядається з не меншим інтересом і всі вони на порядку денному.

"Одночасно обговорюється шість проектів. Тут багато що залежить від позиції Туркменістану, з яким, за нашою інформацією, австрійська сторона останнім часом веде інтенсивні переговори. Тому потрібно чекати результатів переговорів з Туркменістаном", - сказав Г.Джавадов.

За його словами, позиція Азербайджану в цьому питанні є відкритою. Країна готова співробітничати зі всіма з урахуванням власних інтересів, зокрема комерційних.

Як сировинна база для всіх вказаних трубопровідних проектів виступає газ в рамках другої стадії розробки газоконденсатного родовища "Шах Деніз" в азербайджанському секторі Каспійського моря. Це родовище є одним з найбільших в світі. На нинішній - першій стадії цього проекту - газ з родовища експортується до Грузії і Туреччини, покупцем також виступає Азербайджан. Газ експортується по Південнокавказькому трубопроводу (SCP).

Газ з другої стадії "Шах Деніз", реалізація якої намічена після 2016 р., потенційно може скласти основу для заповнення газопроводу Nabucco і інших газопроводів в рамках Південного коридору (ITGI, ТАР і "Білий потік").

Контракт на розробку морського родовища "Шах Деніз" був підписаний 4 червня 1996 р. Учасниками угоди є: BP (оператор) - 25,5 %, Statoil - 25,5%, NICO - 10%, Total - 10%, Lukoil - 10%, TPAO - 9%, SOCAR - 10%. Запаси родовища "Шах Деніз" оцінюються в 1,2 трлн куб. м газу.

Пікова здобич на родовищі в рамках першої стадії розробки прогнозується на рівні 8,6-9 млрд куб. м. Згідно прогнозам, в рамках другої стадії розробки родовища об'єм здобичі газу буде збільшений ще на 16 млрд куб. м на рік.