ua en ru

Азербайджан від 2017 р. збільшить експорт газу в Європу через Туреччину до 11 млрд куб. м на рік., - неофіційні дані.

За неофіційними даними, Азербайджан збільшить експорт газу в Європу через Туреччину до 11 млрд куб. м на рік. Очікується, що відповідна угода між Туреччиною і Азербайджаном буде підписана сьогодні, повідомив на умовах анонімності представник Міністерства енергетики Туреччини. За його словами, збільшені постачання газу почнуться до 2017 р., передає РБК з посиланням Associated Press.

Джерело в турецькому енергетичному відомстві також повідомило, що, за умовами угоди, частина газу, який постачається з Азербайджану, використовуватиметься Туреччиною. Проте при цьому в міністерстві відмовилися дати роз'яснення щодо зацікавленості Азербайджану в участі в Nabucco - проектованому магістральному газопроводі в обхід Росії з Центральної Азії до країн Євросоюзу, перш за все до Австрії і Німеччини.

На даний момент Туреччина щорічно отримує від Азербайджану 6,6 млрд куб. м газу. При цьому частина азербайджанського газу постачається через територію Туреччини до Греції.

Не дивлячись на те, що досі участь Азербайджану в Nabucco залишається під питанням, такий розвиток подій не виключений. В кінці лютого ц.р. голова компанії Азербайджану SOCAR Ровнаг Абдуллаєв повідомив, що компанія розглядає різні маршрути постачання газу через територію Туреччини, зокрема такі, як ITGI (трубопровід Туреччина-Греція-Італія) і Nabucco. "В даному випадку ми керуємося комерційним принципом. Ми повинні продати свій газ на ринку за високою ціною, і це є бажанням будь-якого виробника", - заявив тоді голова SOCAR.