ua en ru

Азаров вимагає закрити аптеки, де перевищено гранично допустимі ціни на ліки

Прем'єр-міністр України Микола Азаров зажадав від місцевої влади закриття аптек, що перевищують гранично допустимі ціни на ліки. Про це він заявив під час засідання Кабінету міністрів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я вимагаю, щоб усі лікарі видавали пацієнтам добросовісні консультації відносно того, які вітчизняні аналоги ліків, котрі використовує людина, є такими ж ефективними. Також я вимагаю, щоб місцева влада і контролюючі органи вмить припиняли дію ліцензії і закривали аптеки, якщо в них немає ліків за позначеними граничними цінами", - заявив Азаров.

Також Азаров доручив віце-прем'єр-міністру України, міністру охорони здоров'я Раїсі Богатирьовій роз'яснити головам облдержадміністрацій, мерам міст і головлікарям принцип формування референтних цін на медичні препарати.

"Віце-прем'єр-міністру, міністру охорони здоров'я я доручив зібрати глав обласних і районних адміністрацій, мерів великих міст, головних лікарів з усієї України і ретельно пояснити, як має працювати механізм референтних цін...", - сказав Азаров.

Він також зажадав, щоб місцева влада моментально припиняла дії ліцензій тих аптек, в яких немає ліків за певним граничним цінами.

Азаров підкреслив, що держава має намір контролювати встановлення цін на лікарські препарати: "Уряд України поставив завдання поступово запровадити європейський підхід до визначення референтної ціни. Держава буде визначати ціну на певні групи ліків в аптечних мережах, виходячи з ретельного вивчення об'єктивної інформації - цін виробників, роздрібних цін в сусідніх державах, аналізу витрат постачальника і продавця, вартість вітчизняних аналогів імпортних ліків і так далі. Держава повинна назавжди взяти під контроль питання вартість ліків".

За словами Азарова, 8 з 10 громадян не задоволені якістю наданих медичних послуг, а дві третини громадян вважають, що ліки в Україні занадто дороги.

Нагадаємо, вчора віце-прем'єр-міністр, міністр охорони здоров'я Україи Раїса Богатирьова заявила, що уряд планує впровадити три пілотні проекти доступних цін на медпрепарати.