ua en ru

Азаров доручив за два місяці розробити переговорні позиції щодо УА з ЄС

Прем'єр-міністр Микола Азаров доручив міжвідомчій робочій групі не більше, ніж за два місяці розробити переговорні позиції щодо угоди про асоціацію з ЄС.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров (на фото) доручив міжвідомчій робочій групі не більше ніж за два місяці розробити переговорні позиції щодо Угоди про асоціацію з Європейським союзом. Про це він заявив сьогодні під час засідання уряду, передає кореспондент РБК-Україна.

За його словами, в Кабінеті міністрів завершилося моделювання практичних сценаріїв дії зони вільної торгівлі з Європейським cоюзом. Були проведені чисельні наради із представниками бізнесу різних сфер промисловості та аграрного сектору. Тобто, здійснено попередній секторальний аналіз ризиків для вітчизняної економіки в цих умовах.

"Тому доручаю міжвідомчій робочій групі під головуванням віце-прем'єр-міністра Юрія Бойка на основі зробленого аналізу протягом не більше двох місяців напрацювати детальні переговорні позиції України щодо умов імплементації Угоди про асоціацію", - заявив Азаров.

Прем'єр зауважив, що під час підготовки даних позицій потрібно знайти вигідні для України умови імплементації угоди з ЄС.

"Якщо не передбачити умови захисту нашої металургії, то через кілька років стане вигідніше вирізати весь метал у країні та продавати його на переплавку, ніж вкладати кошти в робочі місця в Україні. Це неприйнятний для нас шлях, оскільки йде мова про ключовий комплекс нашої промисловості", - сказав Азаров.

Крім того, за його словами, те ж стосується й галузі машинобудування.

"Практично все машинобудування "може піти під ніж" невигідних умов торгівлі буквально за 4-5 років. По-перше, тому, що впровадження стандартів у цій галузі потребує колосальних коштів і кількарічної модернізації виробництва... По-друге, чекати, поки Україна підтягнеться, ніхто не буде. Ми одразу ж відкриємо кордони і для європейської побутової техніки, і автомобілів, і обладнання, яке було у використанні, - за ціною транспортування і монтажу на новому місці", - додав Азаров.

Також прем'єр зазначив, що зміна правил функціонування ринку електроенергії України може призвести до зростання цін на електроенергію на внутрішньому ринку для всіх типів споживачів.

"А це позбавляє перспективи взагалі всю промисловість, оскільки перевиробництво електроенергії та відносно невисока ціна на неї сьогодні - одна з головних індустріальних конкурентних переваг України", - наголосив він.

Нагадаємо, про те, що Україна має у стислі терміни розпочати практичні переговори щодо УА з Євросоюзом, Азаров заявляв на минулому засіданні Кабміну, 9 січня.

Як повідомили напередодні в МЗС, терміни підписання Угоди про асоціацію України з ЄС будуть відомі в найближчі місяці за результатами консультацій.

Як відомо, Президент Віктор Янукович розраховує, що Греція допоможе Україні підписати УА з ЄС.

Нагадаємо, 21 листопада 2013 р. Кабмін прийняв розпорядження №905-р про призупинення асоціації з ЄС.