ua en ru

Аудит Рахункової палати України виявив порушення законодавства при використанні 40% коштів виділених ТВК

Рахункова палата України виявила порушення законодавства при використанні 40% коштів виділених територіальним виборчим комісіям (ТВК), провівши аудит використання у 2010 р. коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів Верховної Ради АР Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Про це повідомляє прес-служба Рахункової палати України.

Результати аудиту показали, що система управління бюджетними коштами, виділеними на організацію та проведення місцевих виборів, є провальною, оскільки відсутня система контролю за їх витрачанням як на центральному, так і місцевому рівні, немає достовірної звітності про напрями використання виділених коштів, недосконалим є нормативно-правове забезпечення фінансування виборів.
З цієї причини понад 12 тис. ТВК, які утворювалися за один-два місяці до дати проведення виборів, після їх завершення припиняли діяльність та були наділені широкими правами стосовно затвердження і зміни власних кошторисів доходів і видатків, практично діяли безконтрольно. У результаті перевищувалися граничні терміни затверджених кошторисних видатків, незаконно використовувалися кошти на зарплату і оплату ефірного часу для проведення передвиборчої агітації, кошти на виготовлення бюлетенів використовувалися понад встановлену законодавством кількість, а також неекономно витрачалися на оплату послуг з транспортного обслуговування виборів, придбання товарів і послуг після закінчення виборчого процесу. Таким чином, аудитом встановлено, що 40% коштів, одержаних перевіреними ТВК, були затверджені і витрачені з порушенням законодавства та неефективно.
На рівні держави, а також регіональному і районному рівнях не визначено органів, які уповноважено збирати, узагальнювати та аналізувати звітність про використання коштів на проведення місцевих виборів.
В результаті відсутня достовірна інформація про напрямами їх витрачання. При визначенні ЦВК потреби в коштах на заробітну плату з нарахуваннями членам виборчих комісій та залученим спеціалістам в сумі 500 млн грн, за даними звітності ТВК таких видатків начебто зроблено лише на 85 млн грн (17% до передбаченого), що явно не відповідає дійсності.
Розрахунок обсягу коштів на проведення виборів, передбаченого у державному бюджеті, здійснювався ЦВК та Мінфіном при відсутності затверджених методик та правил, наявність яких вимагає Бюджетний кодекс України. ЦВК не коригувала обсяги асигнувань, виділених місцевим бюджетам, з урахуванням змін чисельності виборчих дільниць. В цілому після завершення виборів залишилися невикористаними 145 млн грн, які в останній день бюджетного року повернуто до державного бюджету.