ua en ru

Асоціація газового ринку звернулася до енергоспівтовариства через заборону враховувати газ за стандартами ЄС

Асоціація газового ринку звернулася до енергоспівтовариства через заборону враховувати газ за стандартами ЄС Ілюстративне фото (УНІАН)

Асоціація також вважає, що дії НКРЕКП є політично вмотивованими і продиктовані передвиборною політичною кон'юнктурою

Асоціація газового ринку звернулася до Європейського енергетичного співтовариства з пропозицією розпочати розслідування щодо останніх рішень НКРЕКП. 23 листопада Регулятор заборонив операторам ГРМ приводити обсяг спожитого природного газу до стандартних умов. Про це йдеться у зверненні на офіційному сайті Асоціації.

Асоціація звернулася до Енергоспівтовариства з пропозицією провести розслідування дій НКРЕКП. В АГРУ вважають, що заборона на приведення обсягів спожитого газу до стандартних умов спотворює економічну конкуренцію і суперечить лібералізації ринку газу в сегменті побутових споживачів.

"Рішення регулятора вважаємо дискримінаційним, протиправним і популістським. НКРЕКП такими діями свідомо гальмує реформування ринку газу, виключає введення єдиних і прозорих правил, спотворює об'єктивність розрахунків за газ і намагається дискримінувати і знищити газорозподільний бізнес", - говорить Денис Сенектутов, голова Асоціації.

Асоціація також вважає, що дії НКРЕКП є політично вмотивованими і продиктовані передвиборною політичною кон'юнктурою. Напередодні виборів влада згортає всі досягнення реформ, проведених з 2015 року на ринку газу, а державний регулятор стає заручником спроб окремих політиків встановити повний контроль над усіма сегментами газового ринку.

До того ж заборона регулятора суперечить логіці побудови відкритого і конкурентного ринку, а рішення НКРЕКП носять суперечливий характер, призводять до дискримінації газорозподільних підприємств і віддаляють Україну від наближення до високих стандартів Енергетичного співтовариства.