ua en ru

У Вірменії почали нове провадження щодо протестів в Єревані

У Вірменії почали нове провадження щодо протестів в Єревані Фото: протести у Вірменії (twitter.com/WorldOfArmenia)

Поліцейських звинувачують у зловживанні службовими повноваженнями

Спеціальна слідча служба Вірменії почала провадження щодо протестів в Єревані в 2008 році. Про це повідомляє News.am.

"У ході попереднього розслідування кримінальної справи щодо подій 1 і 2 березня 2008 року в Єревані були отримані докази того, що принаймні 1 300 поліцейських брали участь у розгоні мирних демонстрантів з площі Свободи", - повідомили слідчі.

Нове провадження відкрили за ст. 308, ч. 1, ст. 309 Кримінального кодексу Республіки Вірменія - зловживання службовими повноваженнями.

Зазначається, що 16 червня 2008 року була створена спеціальна комісія для розслідування сутичок під час протестів.

Нагадаємо, 19 лютого 2008 року у Вірменії пройшли вибори президента. За даними ЦВК Вірменії, прем'єр-міністр, голова Республіканської партії Вірменії Серж Саркісян набрав 52,86% голосів виборців, за екс-президента Вірменії Левона Тер-Петросяна проголосували 21,5% виборців.

Передвиборний штаб Тер-Петросяна не визнав оголошені Центрвиборчкомом результати голосування і зажадав проведення повторних виборів. Також опозиція 20 лютого розпочала безстрокову акцію протесту. 1-2 березня поліція Вірменії розігнала мітинг прихильників Тер-Петросяна, який проходив на площі Свободи в центрі Єревану.

Після розгону мітингу в той же день учасники акції протесту перемістилися до посольства Франції поблизу мерії Єревану, де і відбулися зіткнення з поліцією. Під час заворушень в Єревані постраждала 131 особа, вісім загинули від вогнепальних поранень.

У зв'язку з цим у країні ввели режим надзвичайного стану, який пом'якшили 10 березня.