ua en ru

Apple протягом 6 місяців отримала від правоохоронців США більше 4 тис. запитів на надання даних про клієнтів

IT-служба компанії Apple в період з 1 грудня 2012 р. з 31 травня 2013 р. отримала близько 4-5 тис. запитів від правоохоронних органів США на надання персональної інформації про клієнтів, говориться в повідомленні компанії. Найбільший відсоток запитів припадає на співробітників поліції, провідних розслідування грабежів та інших кримінальних правопорушень.

У зв'язку з цим Apple відзначає, що не надає урядовим установи прямого доступу до своїх серверів, крім того, для отримання інформації про користувачів потрібно розпорядження суду.

Apple також підкреслює, що завжди вважала захист персональної інформації клієнтів одним з пріоритетних напрямів. У повідомленні йдеться, що є певні категорії інформації, що не зберігаються довгий час і не надаються правоохоронним органам. Наприклад, листування двох співрозмовників через сервіси iMessage і FaceTime захищена допомогою абонентського шифрування, таким чином, ніхто крім учасників листування не може мати до неї доступу. Apple також не може дешифрувати інформацію, що міститься в листуванні. Крім того, компанія не зберігає інформацію про місцезнаходження клієнтів, пошуку по картах і запитах Siri.

Нагадаємо, раніше Facebook, Google і Microsoft закликали владу США дозволити їм опублікувати число і обсяг запитів на розкриття клієнтських даних, після того як у результаті витоку інформації в Washington Post і Guardian з'явилися дані про те, що ці компанії нібито надали уряду "прямий доступ" до серверів у зв'язку з участю в програмі Агентства національної безпеки Prism. Розкриття інформації про програму Prism і пов'язаному з нею широкомасштабному зборі даних про приватних телефонних переговорах викликало занепокоєння в суспільстві, також були ініційовані слухання в конгресі з приводу обсягів інформації, що збирається.

Facebook першим опублікував цифри у своєму блозі: за інформацією компанії, у другій половині 2012 р. вона отримала від 9 до 10 тис. запитів на розкриття інформації користувача, що надійшли за урядовою програмою збору даних, що стосувалися 18-19 тис. облікових записів. Загальне число зареєстрованих користувачів Facebook досягає 1,1 млрд.

За словами джерела в компанії, більшість цих запитів - звичайні поліцейські вимоги, однак відповідно до умов операції Facebook не має права назвати точну цифру запитів, що надійшли за Законом про нагляд за іноземними розвідками (FISA). Досі будь-які дані про запити по FISA, в тому числі сам факт їх появи, були засекречені.

Оприлюднила статистику запитів і Microsoft. За інформацією компанії, у другій половині 2012 р. вона отримувала запити всіх типів з приводу 31 тис. клієнтських облікових записів. У доповіді про інформаційну відкритість, опублікованому раніше, де були опущені питання національної безпеки, названа цифра в 24 тис. 565 запитів за весь 2012 р.