ua en ru

Apple опублікувала звіт за урядовим запитами на дані користувачів

Компанія Apple опублікувала у відкритому доступі звіт по запитам урядових органів 31 держави на інформацію про користувачів продукції Apple і їх пристроях.

Сам звіт розділений на дві частини: запити з певних пристроїв і по окремим користувачам, серед яких переважають перші. За словами представників Apple, це пов'язано з тим, що держави більше цікавляться зниклими або вкраденими "девайсами" та їх контрабандою, ніж стеженням за людьми. Навіть у разі запиту з безпосереднім акаунтів користувачів мова звичайно йде про пошуки зниклого або викраденого людини, про спробу запобігти суїциду і т.д.

Також у звіті особливо обмовляється, що Apple надає дані спецслужбам тільки за рішенням суду, яке потім ретельно перевіряється юристами компанії на предмет порушення прав користувачів.

Беззаперечним лідером в обох таблицях є США. У I півріччі 2013 р. американська влада зробила приблизно 1-2 тис. запитів по 2-3 тис. акаунтів і 3542 запиту 8605 окремих пристроїв. Для порівняння, на другому місці в рейтингу запитів за користувачам йде Великобританія (127 запитів по 141 аккаунту, лише у 52 випадках спецслужбам була надана хоч якась інформація). В таблиці запитів за пристроями на другому місці знаходиться Німеччина (2156 запитів, з яких задоволено 1856).

Apple випустила свій звіт щодо надання інформації держструктурам різних країн слідом за такими гігантами, як Facebook, Google і Microsoft.