ua en ru

Апеляційний суд відпустив комбата "Айдару" на поруки

Апеляційний суд відпустив комбата "Айдару" на поруки Фото: Валентина Лихоліта взяли на поруки нардепи

Йому також не можна покидати місто і треба зявлятися на першу вимогу слідчого

У суботу, 2 липня, Апеляційний суд Києва відпустив комбата "Айдару" Валентина Лихоліта (позивний "Батя"), підозрюваного в організації злочинного угруповання, бандитизму і викраденні людей на поруки, передає кореспондент РБК-Україна.

"Колегія суддів ухвалила застосувати запобіжний захід до Валентина Лихоліта у вигляді порук народних депутатів України", - постановив головуючий суддя.

Заяву про взяття на поруки подали народні депутати Ігор Мосійчук, Єгор Соболєв, Андрій Лозовий. Крім того, на підозрюваного були покладені особисті зобов'язання не виїжджати з міста, бути на першу вимогу слідчого і не спілкуватися зі свідками у справі.

"Суддя необґрунтовано винесла постанову про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. Деякі докази є недопустимими, згідно з кримінальним процесуальним законом", - зазначив адвокат Андрій Мамалига.


"Постанова підлягає скасуванню і ми просимо суд винести нову постанову про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов'язання", - додав Мамалига.

Сторона захисту підтримала заяву сторони захисту, зазначивши при цьому, що "у справі були виявлені нові обставини".

"Мною було з'ясовано, що підозрюваний має вагомий авторитет перед суспільством, а також велику кількість нагород від президента України. Крім того, підозрюваний переконав мене і генерального прокурора України в залі суду, що він буде співпрацювати зі слідством... Я вважаю, що можна задовольнити клопотання захисника і змінити запобіжний захід на особисте зобов'язання... в залі суду перед початком судового розгляду підозрюваний дав генеральному прокурору Юрію Луценку особисті зобов'язання, що він з'являтиметься на першу вимогу, а також співпрацюватиме зі слідством", - сказав прокурор Кравченко.

Підозрюваний Лихоліт додав, що готовий співпрацювати зі слідством, щоб у найкоротші терміни завершити слідство.

Нагадаємо, Печерський суд Києва 1 липня ухвалив застосувати до Валентина Лихоліта запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на 60 діб.