ua en ru

Апеляційний суд Києва скасував рішення Держінспекції з контролю за цінами щодо стягнення 92 млн грн з "Київгазу"

Апеляційний адміністративний суд м.Києва 1 лютого 2011 р. підтвердив протиправність та скасував повністю рішення Держінспекції з контролю за цінами щодо стягнення з ПАТ «Київгаз» майже 92 млн грн, які Держінспекція нарахувала компанії у вигляді економічних санкцій у грудні 2009 р., повідомляє прес-служба компанії.

Як йдеться у повідомленні, тоді Держінспекція прийняла рішення про застосування до «Київгазу» економічних санкцій за нібито порушення державної дисципліни цін. Воно передбачало вилучення у компанії 30,663 млн грн одержаної виручки та 61,325 млн грн штрафу, тобто загалом близько 92 млн грн.

«Рішення Держінспекції з самого початку свідчило про перевищення нею своїх владних повноважень та про переслідування цілей, аж ніяк не пов‘язаних із дотриманням законності ціноутворення. Виплата цих незаконно нарахованих економічних санкцій могла би призвести до повної неплатоспроможності «Київгазу», можливо навіть до межі банкрутства», - вважає голова правління ПАТ «Київгаз» Сергій Горовий.

Він запевнив, що компанія продовжить відстоювати свої права у судах, правоохоронних органах та в прокуратурі, аби мати змогу виконувати свої основні функції з надійного та безперебійного газопостачання столиці.

Крім того, як йдеться в повідомленні, «Київгаз» звернеться до правоохоронних органів та прокуратури із проханням перевірити законність дій столичної Держінспекції у ситуації з протиправним нарахуванням економічних санкцій, а за наявності законних підстав - притягнути посадовців, винних у вказаному порушенні, до відповідальності.

Нагадаємо, 3 лютого повідомлялося, що Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) оштрафувала "Київгаз" на 150 тис. грн. Причиною такого рішення стало порушення компанією ряду ліцензійних умови та закону України "Про ринок газу". Зокрема, компанія не допустила представників НКРЕ до перевірки діяльності компанії в січні 2011 р.