ua en ru

АП: В Україні буде створено незалежний орган для розслідування злочинів високопосадовців

В Україні буде створено незалежний орган для розслідування злочинів високопосадовців. Про це повідомив керівник головного управління з питань судоустрою адміністрації президента Андрій Портнов.
"У нас є рекомендації Ради Європи щодо створення незалежного органу, який буде розслідувати злочини проти вищих посадових осіб, і такі рекомендації з антикорупційної політики у нашої держави також є", - сказав він.
За його словами, нова структура буде створена після того, як "влада завершать свої перші реформаторські кроки щодо системи кримінальної юстиції, адвокатури та прокуратури".
Портнов не виключає, що в майбутньому слідчі функції служби безпеки, а також податкової міліції будуть звужені. "Я думаю, що найближчим часом ми дамо відповіді на ці питання, зокрема через внесення змін у друге читання в Кримінальний процесуальний кодекс", - сказав він.
За його словами, рішення про подальшу формою роботи податкової міліції буде прийматися на основі аналізу її діяльності. "Після декриміналізації трьох статей Кримінального кодексу про економічні злочини, у випадку, якщо парламент скасує альтернативну підслідність, фактично за податковою міліцією залишиться всього шість статей. Доцільність існування податкової міліції в такому вигляді зараз вивчається на основі статистичної інформації", - пояснив він.
Портнов також зазначив, що у зв'язку з повною скасуванням кримінальної відповідальності за контрабанду товарів українські митники практично щодня складають протоколи на суму близько 125 тис. грн. "Згідно з новим законом, у суду фактично один шлях: у державний бюджет зараховувати все, що конфісковано, а це стовідсоткова компенсація, плюс 100% штрафу. За весь минулий рік Україна від розслідувань контрабанди, коли вона була під кримінальної статті, отримала 0 грн до бюджету", - сказав Портнов.