ua en ru

АП ухвалила законопроект "Про суспільне телебачення і радіомовлення" з Радою Європи

АП пропонує фінансувати суспільне телебачення з бюджету протягом 10 років
Робоча група гуманітарної ради при Президентові України 6 вересня погодила положення про громадське мовлення в Україні c консультантом з питань діяльності ЗМІ і медіаправа Ради Європи Ів Саломон. Законопроект, доопрацьований в Адміністрації Президента і містить виправлення робочої групи, а також побажання міжнародних експертів, був направлені Президентові. У проекті закону збереглися не тільки ключові пропозиції Держкомтелерадіо, але і виправлення Кабміну про збереження держзамовлення на рівні 20%. Крім того, роботу НОТУ пропонується фінансувати з бюджету протягом чотирьох, а десяти років. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна".
Законопроект, доопрацьований в Адміністрації Президента, що містить виправлення робочої групи, а також побажання міжнародних експертів, був направлений Президентові. У проекті закону збереглися не тільки ключові пропозиції Держкомтелерадіо, але і виправлення Кабміну про збереження держзамовлення на рівні 20%. Крім того, роботу НОТУ пропонується фінансувати з бюджету протягом чотирьох, а десяти років. Пропонується також скоротити кількість представників Кабміну в наглядовій раді з семи до трьох і дозволити розміщення комерційної реклами. Серед принципів роботи НОТУ, крім іншого, з'явилися "підзвітність і підконтрольність суспільству", "диверсифікація джерел фінансування" і "дотримання високих стандартів журналістській діяльності". Голова робочої групи з суспільних комунікацій гуманітарної ради при Президентові Валерій Бебик повідомив виданню, що після "вичитки юридичним департаментом президент Віктор Янукович внесе законопроект у Верховну Раду". За його словами, в документі вже не з'явиться істотних змін.
Бебик уточнив, що НОТУ буде відрізнятися від НТКУ принципами управління: "наглядова Рада буде формуватися не розпорядженнями Кабміну, а комісією при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення. Спостережна рада буде призначати керівників і визначати редакційну політику". За його словами, поява реклами в ефірі НОТУ допускається для зниження частки бюджетного фінансування.
Нагадаємо, проект закону "Про суспільне телебачення і радіомовлення" був оприлюднений Держкомітетом телебачення і радіомовлення на засіданні Кабінету міністрів 9 червня. На базі Національної телекомпанії України (НТКУ) і Державної телерадіокомпанії (ДТРК) "Культура" за чотири роки планувалося створити два теле- і два радіоканалу. Перші чотири роки роботу НОТУ передбачалося фінансувати з бюджету, після чого очікувалося отримання коштів від абонентської плати, продажу власної теле- і радіопродукції, а також благодійних внесків. Контролювати роботу НОТУ повинна була наглядова рада з 14 представників громадських організацій. У Кабміні внесли в документ правки - запропонували встановити 20%-ву квоту на держзамовлення і доповнити наглядову раду НОТУ сімома представниками уряду.