ua en ru

Антикорупційний комітет спостерігає за ходом слідства у справі контрактів Демчишина, - нардеп

Антикорупційний комітет Верховної Ради тримає на контролі хід слідства по справі контактів на постачання електроенергії з Росії в Україну, підписаних ДП "Укрінтеренерго" і російським "Інтер РАО". Про це заявив член комітету з питань боротьби з корупцією, депутат фракції "Блок Петра Порошенко" Віктор Чумак.

"Кримінальне провадження, відкрите Генеральною прокуратурою на чолі з Віктором Шокіним, за фактами підписання контрактів "Укрінтеренерго" на постачання електроенергії з РФ і в Крим, однозначно позитив. Це дуже добре, що прокуратура взялась за цю тему, яка всіляко приховується Міненерго на чолі з Володимиром Демчишиным", - заявив він.

Чумак підкреслив, що комітет по боротьбі з корупцією буде стежити за ходом розслідування.

"Будемо дивитися, що буде далі. Як буде рухатися слідство. Адже одна справа відкрити кримінальне провадження, а зовсім інша справа - довести цю справу до суду. Як показує практика, навіть якщо є злочин, факт державної зради, національних інтересів, перевищення посадових обов'язків, довести справу до реального суду в наших корумпованих умовах судової вертикалі, в тому числі, правоохоронних органів, на жаль, вкрай складно. Тому потрібно буде контролювати цей процес з нашого боку", - повідомив він.

За словами Чумака, комітет по боротьбі з корупцією вже не перший день веде цю тему, вимагаючи від Демчишина оприлюднити контракти. "Але ми досі їх не отримали. Це факт. Міністр і далі ігнорує наші запити. Тому тепер надія на слідство, за яким ми будемо пильно спостерігати", - підкреслив нардеп.

Нагадаємо, Генпрокуратура України почала кримінальне провадження за матеріалами комісії Кабміну, яка проводила спеціальне розслідування обставин укладання контрактів на постачання електроенергії з Росії і її поставку в Крим.

Як повідомили ЗМІ, кримінальне провадження розпочато стосовно чиновників Міненерго з-за фінансової схеми поставок. У справі фігурує керівництво Міненерго України аж до міністра Володимира Демчишина.

На думку правоохоронних органів, енергія в Крим продається дешевше, ніж закуповується в Росії, а українські електростанції могли б самі закрити майже весь енергодефіцит. Але, за словами експертів, відмовитися від контрактів з російським "Інтер РАО" буде складно, так як за умовами контракту всі суперечки щодо них можуть вирішуватися тільки в московському арбітражі. Ряд народних депутатів вимагали в усній формі або письмовим запитом оприлюднити тексти контрактів, однак поки що це не було зроблено.