ua en ru

АНБ проводило програму по злому захисту Інтернету ще з 2000 р., - документи Сноудена

Агентство національної безпеки (АНБ) США та британські спецслужби постійно розробляли способи обходити криптографічний захист в інтернеті, яку застосовують користувачі всього світу. Крім цього АНБ допомогою суперкомп'ютерів взламывало шифри, таємно співпрацювала з IT-компаніями провайдерами, виявляло вразливі місця в механізмах шифрування і послаблювало міжнародні стандарти в цій сфері.

Обхід криптографічного захисту даних в інтернеті розроблявся в рамках секретної програми Bullrun, пише сьогодні New York Times з посиланням на документи, надані екс-співробітником ЦРУ Едвардом Сноуденом. Стало відомо, що зломи захисту велися ще з 2000 р. АНБ використовувало суперкомп'ютери, а також укладало негласні домовленості з IT-компаніями, які вставляли так звані "задні двері" у своє програмне забезпечення.

Зі свого боку, Управління урядового зв'язку Великобританії багато років намагався отримати доступ до інтернет-трафіку таких корпорацій як Google, Yahoo, Microsoft і Facebook. У 2012 р. британська спецслужба мала спеціальний доступ до комп'ютерів Google. Однак масштаб проекту ще не з'ясований.