ua en ru

АНБ могли збирати інформацію про телефонні дзвінки в Іспанії

Агентство національної безпеки США (АНБ) може бути причетно до повномасштабного стеження за громадянами Іспанії, передає Associated Press.

За даними іспанських ЗМІ, АНБ опрацювало понад 60 млн дзвінків на мобільні телефони в Іспанії в період з 10 грудня 2012 р. по 8 січня 2013 р. Про це повідомляється з посиланням на матеріали, надані колишнім співробітником АНБ Едвардом Сноуденом.

З публікацій журналістів важко зрозуміти, які дані збиралися американськими спецслужбами. Проте, ймовірно, мова йде не про зміст телефонних розмов, а про "метадані", під якими розуміються телефонні номери учасників розмови, ідентифікатор мобільного абонента IMSI, ідентифікаційний номер IMEI мобільного пристрою, а також час і тривалість дзвінків.

Варто зазначити, що тиждень тому, 21 жовтня 2013 р., в ЗМІ потрапила інформація про шпигунство АНБ за стільниковими телефонами французів. За той же період взимку 2012-2013 рр. американці імовірно опрацювали 70 млн дзвінків на стільникові у Франції. Серед жертв шпигунства могли бути посадові особи П'ятої республіки, тому того ж дня посол США був викликаний у французький МЗС.