ua en ru

Аналітики оцінили вплив придбання нерезидентами ОВДП на зміцнення гривні

Аналітики оцінили вплив придбання нерезидентами ОВДП на зміцнення гривні Фото: Обмін валют (Віталій Носач, РБК-Україна)

З початку року нерезиденти купили ОВДП на 7 млрд грн

Курс гривні до долара в лютому зміцнився, в тому числі, через приплив валюти нерезидентів, які скуповують українські держоблігації. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Піднялися курсом: чому подешевшав долар і що чекає валютний ринок після виборів".

Як зазначив директор департаменту казначейських операцій Укргазбанку Олексій Єфремов, обсяги портфеля ОВДП у іноземних інвесторів збільшилися до 13,35 млрд грн. За місяць з невеликим вони купили цінних паперів на суму близько 7 млрд грн. "Безумовно, це один з основних факторів, що вплинули на зміцнення гривні", - сказав він.

Не виключено, що найближчим часом нерезиденти продовжать надавати підтримку гривні, заводячи валюту в країну. "У минулому році нерезиденти заходили на початку року, а потім виходили влітку і, як з'ясувалося, даремно, вони могли б сидіти в гривневих ОВДП аж до сьогоднішнього дня і на цьому непогано заробили. Як мінімум до закінчення президентських виборів для нерезидентів наш ринок буде привабливим", - зазначив головний експерт Ради Нацбанку Віталій Шапран.

Нагадаємо, за даними Міністерства фінансів, нерезиденти на аукціонах розміщення ОВДП у січні 2019 року купували держоблігації на 100-150 мільйонів доларів.

Як повідомляло РБК-Україна, експерти пов'язують зміцнення гривні на початку 2019 року з появою "передвиборних доларів".