ua en ru

Америка погрожує Україні санкціями за інтелектуальне піратство

Бездіяльність Міносвіти в питаннях розробки та реалізації державної регуляторної політики по боротьбі з піратством на ринку інтелектуальної власності загрожує Україні економічними санкціями з боку США. Америка готова перекрити безмитне ввезення деяких українських товарів, присвоївши Україні статус країни-пірата №1.
Представники українських організацій музичної індустрії, за підтримки іноземних правовласників, управління правами яких в Україні здійснюється організаціями колективного управління, звернулися до Кабінету міністрів з вимогою негайно почати розробку і реалізацію комплексної державної програми захисту прав інтелектуальної власності.

За їх словами, на даний момент на ринку панує повний хаос. Надходження коштів за використання інтелектуальних прав фактично припинилося, як українським так і іноземним правовласникам, що в свою чергу загрожує економічними санкціями з боку США і СОТ.

Оператори ринку звинувачують у гальмуванні державної політики по боротьбі з піратством Міністерство освіти і науки, а також особисто міністра Табачника Д.В. та першого заступника Державної служби інтелектуальної власності України Янова О.В.

"Міністром фактично підтримується діяльність першого заступника Янова О.В., яка носить дискредитований характер і іноді межує з криміналом і корупційними діями", - заявив директор коаліції виконавців та продюсерів в Україні Дмитро Прикордонний.

Експерти констатували абсолютне нерозуміння чиновниками актуальних проблем галузі та гальмування законодавчих ініціатив на рівні міністра освіти.

Керівники представники українських організацій музичної індустрії, а так само представники польських організацій колективного управління стверджують, що ні в одній країні світу питаннями захисту інтелектуальної власності не займаються освітні міністерства. Дана сфера діяльності здійснюється економічними відомствами, так як функціонування ринку тісно пов'язано з зовнішньоторговельними відносинами, а так само з інноваційними процесами, які можуть дати поштовх для розвитку високотехнологічних галузей економіки.
"Міністерство освіти не здатне забезпечити функціонування одного з найбільш інвестиційно-привабливих напрямків", - заявили експерти, закликавши Кабмін вивести дану сферу діяльності з під контролю МОН.