ua en ru

Амброзія: загроза національного масштабу

Амброзія: загроза національного масштабу

Активне суспільство деяких українських областей об’єдналося у єдиний загальноукраїнський проект "Україна без амброзії", який створений громадянами, які страждають від алергії на пилок Амброзії полинолистої, звичайного бур’яну з надзвичайними наслідками. Період цвітіння та розповсюдження пилку амброзії припадає на другу половину липня і триває іноді аж до жовтня кожного року. Слід зазначити, що пилок амброзії при сильному вітрі може долати величезні відстані, а враховучи те, що на сьогоднішній день вона майже захопила всі населені пункти нашої країни - бідолашним алергікам й зовсім діватися нікуди. Закладений ніс, безкінечне чхання, очі сльозяться, якесь запаморочення і, навіть, вночі те ж саме - все "завдяки" такій-собі травичці. Комунальні служби не встигають, або не знають, або не звертають уваги, а амброзія щороку розростається все ширше, її цвіт у навколишньому середовищі стає щільнішим - і ось вже людина, яка не мала гострих алергічних реакцій, відчуває у відповідний період характерні симптоми вже набутої хвороби. Звісно, одразу хронічної. Та коли все більш у розмовах стало чути про "стаж", тобто кількість років страждання від алергії на амброзію, стало зрозуміло: треба діяти.
Такою рішучою людиною став Микола Ралик, мешканець Запоріжжя, який вже понад 15 років поспіль важко переносить алергію на пилок амброзії, але не сидить склавши руки. Він з 2004 року активно зачищує поражені амброзією ділянки рідного міста, залучаючи до цього небайдужих громадян, а також постійно пише переконливі звернення з проханням залучити до справи компетентні органи державної влади. Але така допомога надається дуже повільно, а кількість амброзії щороку збільшується у рази. У 2014 році він створює соціальний проект "Запоріжжя без амброзії" у мережі Facebook та починає об'єднувати алергіків для боротьби з амброзією силами людей. На теперішній час дана громадська ініціатива вже досить велика, а результат - призвернення на проблему уваги місцевих органів влади, які починають більш активно проводити заходи щодо видалення рослин амброзії, а також шляхом постійного контролю за декілька років все ж таки знизили її кількість на всій території Запорізької області. Так, у порівнянні з 2015 роком, у 2017 році зменшилась кількість звернень до лікарень паціентів з алергічним ринітом на 50%, тобто кількість пилку амброзії у повітрі значно зменшилась. Звісно ж, враховуючи той факт, що амброзія досить живуча рослина у будь-яких умовах, то ії насіння розповсюджується також за допомогою вантажного транспорту, який у період формування насіння, особливо вздовж доріг, просто розвозить його по всій країні. Одже, стає зрозуміло, що проблема потрібує комплексних мір та заходів.

Саме тоді до справи боротьби з амброзією активно приєднується Одеса, громадяни якої наприкінці 2016 року створюють у FB власну громадську ініціативу "Наш город - без амброзии" та починають разом із акціями по зачищенню локацій її зростання, також проводити масштабну інформаційно-роз'яснювальну роботу серед населення, розповсюджуючи листівки та постери про те, чому, а головне як і коли необхідно боротися із алергенним бур'яном. У 2017 році одесити створюють сайт-мапу ambrozii.net, на якому будь-яка людина має змогу відображати уражені амброзією ділянки червоними крапками, додаючи інформацію про геолокацію такої ділянки, її площу та щільність зростання бур'яну. Також на сайті є функціонал для відповідних державних органів: після зачищення локації з амброзією вони міняють колір мітки на мапі, додаючи до неї інформацію про стан такої ділянки.
Використовуючи усі можливості, одеські активісти у справі боротьби з амброзією все ж таки отримують результат - обласна адміністрація Одеської області розпорядженням Голови М.В.Степанова 12.04.2018 року затверджує План заходів по боротьбі з амброзією в Одеській області на 2018-2022 рр. із використанням сайту-мапи. З цього моменту працювати стає набагато легше: державні установи, крім основного комплексу по винищенню бур’яна, також охоче приймають участь у інформуванні населення про необхідність боротьби з амброзією, фітосанітарна та інші служби активізуються та відповідно до даних сайту-мапи відпрацьовують локації найбільшої площі та щільності. Кількість активних громадян зростає, і ось станом на вересень 2018 року одеська ініціатива нараховує вже більше 8000 чоловік. Також стає відомо, що в інших областях діють подібні громадські ініціативи. Тепер треба об’єднатись та сповістити владу про те, що алергія на пилок амброзії є вже біда національна. Микола Ралик створює всеукраїнську громадську ініціативу "Україна без амброзії" та робочу групу, до якої входять активісти Запоріжжя, Одеси, Києва, Дніпра, Харкова, Херсону, Миколаєва та інших міст. Надалі на сайті Президента України активіст Олексій Чумак реєструє петицію "Створити державну програму повної ліквідації амброзії в Україні", яка повинна набрати 25000 голосів до 30.11.2018 року. Сьогодні вже підписалось 3316 чоловік, але час іде дуже швидко, а потрібно ще близько 22 000 голосів.

Тому, якщо хтось з вас страждає від лергії на пилок амброзії, або ваші рідні та близькі, або ви просто не байдужі до таких людей - давайте разом підпишемося за цю петицію та переможемо в Україні амброзію разом - заради себе, своїх дітей та онуків.

Валерій Дябін

Фото: Ірина Малая