ua en ru

Акціонер Nabucco: Газопровід не буде побудований, якщо попит на постачання газу по ньому виявиться недостатнім.

Газопровід Nabucco, потенційний конкурент російським газотранспортним проектам, не буде побудований, якщо попит на постачання палива по ньому виявиться недостатнім. З такою заявою виступили сьогодні представники австрійського концерну OMV - одного з учасників проекту. "Ми почнемо приймати заявки (на постачання газу по Nabucco) цього року і побачимо, чи достатній попит", - сказав керівник газового дивізіону OMV Вернер Аулі на галузевій конференції у Відні. "Якщо попит виявиться недостатнім, Nabucco побудований не буде. Все дуже просто. Ми комерційна компанія, а не державний інститут. Якщо попиту не буде, ми не будуватимемо трубопровід", - наводитьReuters слова топ-менеджера OMV.

Влітку 2010 р. будуть виставлені на продаж контракти на транспортування газу по Nabucco, заявки прийматимуться з липня по жовтень. OMV чекає, що попит на потужності планованого газопроводу виявиться хорошим, зазначив В.Аулі. Опит потенційних клієнтів в 2008 р. показав, що попит може в 2-3 рази перевищити проектну потужність газопроводу, що становить 31 млрд куб. м в рік. Проте низка аналітиків сумнівається в тому, що майбутній попит на газ окупить інвестиції в Nabucco, а також вказує на невирішеність питання про ресурсну базу газопроводу.

Магістральний газопровід Nabucco протяжністю 3,3 тис. км планується побудувати для транспортування природного газу з Середньої Азії і Прикаспійського регіону до Центральної Європи через Азербайджан, Грузію, Туреччину, Болгарію, Угорщину, Румунію і Австрію. Проект реалізують австрійські OMV, німецька RWE, угорська MOL, турецька Botas, болгарська Bulgarian Energy Holding, румунська Transgaz. Введення газопроводу в експлуатацію намічалося на 2011 р., проте згодом був перенесений на 2013 р. Вартість проекту оцінюється в 7,9 млрд євро. Перша фаза будівництва газопроводу Nabucco почнеться в 2010 р. і включає прокладку трубопроводу між Туреччиною і Австрією протяжністю 2 тис. км. Хоча Nabucco у разі реалізації проекту дозволить поставляти паливо до Європи обсягом до 31 млрд куб. м в рік, на першому етапі планується поставляти газопроводу 8-10 млрд куб. м газу в рік.