ua en ru

Акції в єврозоні подешевшали до мінімуму за 4,5 місяці на тлі підсумків виборів в Греції і Франції

Акції європейських компаній торгуються на негативній території після загальнонаціональних виборів в Греції і Франції, результати яких ставлять під сумнів загальноєвропейський консенсус у вирішенні бюджетно-боргової кризи. Зведений індекс Euro STOXX 50 провідних "блакитних фішок" єврозони знизився більш ніж на 1,5% - до найнижчого рівня з кінця 2011 р.

Основний індекс Афінської фондової біржі обрушився на 7,9%, а індекс грецького банківського сектора - на 19%. Напередодні на парламентських виборах греки проголосували проти заходів жорсткої економії, віддавши друге місце ліворадикальної коаліції Syriza, яка виступає проти угод з Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Найбільші грецькі партії - правоцентристська "Нова демократія" і лівоцентристська ПАСОК, що підтримують угоду з ЄС і МВФ про фінансову допомогу країні, - очікувано провалилися на виборах і втратили спільне парламентську більшість. Якщо цим партіям, що набрали на двох лише 32% голосів, не вдасться сформувати життєздатну коаліційний уряд, Греція ризикує зануритися в політичний хаос і позбутися міжнародної фінансової підтримки.

У Франції перемогу на президентських виборах здобув кандидат від Соціалістичної партії Франсуа Олланд, який раніше заявляв, що хоче переглянути бюджетний пакт Євросоюзу, і заперечував проти скорочення бюджетних витрат як єдиної альтернативи боргової кризи.

Аналітики відзначають, що результати виборів в Греції і Франції вносять непередбачуваність в політичний ландшафт єврозони, ставлячи під питання подальші заходи щодо скорочення бюджетних дефіцитів і фіскальної інтеграції європейських держав.

У лідерах зниження - акції банківського сектора: зокрема, котирування паперів французьких банків BNP Paribas і Societe Generale опустилися на 2,7% і 3%. Акції Credit Agricole втрачають 5,7% на тлі відновилися побоювань щодо виходу Греції з єврозони. У Греції Credit Agricole належить банк Emporiki.

Станом на 12:00 за Києвом німецький індекс DAX знизився на 99,57 пункту (-1,52%) - до 6461,90 пункту, французький CAC 40 - на 35,58 пункту (-1,13%) - до 3126 , 39 пункту, швейцарський SMI - на 53,63 пункту (-0,89%) - до 6003,16 пункту. Торги на Лондонській фондовій біржі сьогодні не проводяться у зв'язку з так званим "травневим святом".