ua en ru

Активність продажів нафтових ф'ючерсів Brent і Light Sweet сьогодні дещо знизилася

Активність продажів нафтових ф'ючерсів Brent і Light Sweet дещо знизилася. Нафтові ф'ючерси як і раніше залишаються в негативній ціновій зоні. Однак падіння нафтових котирувань по поточним операціям в даний час складає в середньому 1,60 дол., тоді як трьома годинами раніше воно перевищувало 2 дол.

Станом на 15:10 за київським часом ціни по операціям з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (червень) - 110,84 (-1,42) при діапазоні котирувань 110,04-112,07;
- Light, Sweet Crude Oil (червень) - 94,43 (-1,70) при діапазоні котирувань 93,65-95,83.

Ситуація на ринку нафтових ф'ючерсів дещо стабілізувалася після того, як нафтові котирування опустилися нижче своїх технічних рівнів опору. Сьогодні котирування Light Sweet вперше з середини грудня 2011 р. просіли нижче за позначку 94 дол./бар., а котирування Brent вперше з січня 2012 р. опустилися до рівня 110 дол./бар. Це зупинило активні продажі нафтових ф'ючерсів і забезпечило їх технічний відскік.

Зазначимо, ринок нафтових ф'ючерсів сьогодні залишається під тиском побоювань ослаблення глобального попиту на енергоносії. Продажі нафтових ф'ючерсів викликані помітним зміцненням позицій американського долара. На тлі фінансових проблем єврозони долар на міжнародному валютному ринку FOREX сьогодні помітно підріс проти євро та інших валют. Індекс долара для шести провідних світових валют підвищився на 0,3% і зараз тримається вище за позначку 80,5 пункту.

Тиск на нафтовий ринок також надає позиція Саудівської Аравії, яка останнім часом все наполегливіше ратує за подальше зниження світових цін на нафту. На думку саудівського міністра нафти Алі аль-Наїмі, для глобальної економіки було б краще, якщо б ціна нафти Brent ще знизилася і встановилася в районі позначки 100 дол./бар.

Нагадаємо, з початку поточного місяця ціна нафти WTI впала на 8,3%, а ціна нафти Brent - на 6,0%. У тому числі за підсумками торгів 11 травня офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) опустилася до мінімуму майже за п'ять місяців і встановилася трохи вище позначки 96 дол./бар., а ціна нафти Brent оновила свій тримісячний мінімум і встановилася нижче 112,3 дол./бар.

Відзначимо, ціна нафти BFOE вперше з початку лютого 2012 р. опустилася сьогодні нижче 112,2 дол./бар.