ua en ru

Аграрне об'єднання "Заступ" представило проект передвиборчої програми

Всеукраїнське аграрне об'єднання "Заступ" наполягає на проведенні земельної реформи, децентралізації влади, комплексному розвитку українського аграрного сектору та сільської місцевості. Дані позиції проекту програми, з якої аграрна партія планує взяти участь у виборах в Раду, озвучила лідер "Заступа" Віра Ульянченко в ході експертного засідання.

"Аграріям необхідне політичне лобі, політична воля, щоб у короткий термін вивести галузь із того стану, в якому ми перебуваємо зараз. Протягом 23 років незалежності у нас не було дієздатної аграрної фракції в парламенті, яка б реально відстоювала інтереси АПК і сільських територій", - зазначила вона.

У своєму проекті закону "Заступ" пропонує провести децентралізацію влади. За словами авторів документа, реформа направить фінансові потоки безпосередньо до агровиробників. "Ви всі знаєте, що ми маємо на сьогодні: гроші йдуть зверху обхідними шляхами і осідають в кишенях десятих осіб. До виробника доходять якісь крихти", - констатує Ульянченко.

Також представники аграрної партії наполягають на європейському шляху на вигідних для України умовах. За словами члена асоціації міст України Валерія Асадчева, в Європі діють десятки програм, якими українські аграрії не можуть скористатися через недосконалість вітчизняного законодавства.

"Європейський ринок - це великі перспективи для українських аграріїв. Але ми не можемо ними скористатися, якщо не будуть гармонізовані наші законодавчі бази. Безсумнівно, цьому питанню "Заступ" повинен приділити велику увагу в разі проходження в парламент", - сказав експерт.

Експерти нагадали, що частка АПК у загальній структурі ВВП наблизилася до 10%. Аграрний сектор забезпечує приблизно 30% вітчизняного експорту. На думку експертів, якщо прибрати штучні перепони (регулярний фіскальний, бюрократичний і податковий тиск з боку держави на виробників), то аграрний сектор може незабаром наздогнати за показниками європейські країни.

"Перші результати від реалізації програми "За рідну землю!" виробники можуть відчути вже через кілька місяців після її старту, - вважає голова Аграрного Союзу України Геннадій Новіков, - коли відбудеться децентралізація влади".

Голова Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Микола Фурсенко додав, що розвивати потрібно не тільки аграрний бізнес, але і соціальну сферу на селі: "Без селян, без наших територій розвиток аграрної сфери неможливий. Тоді чому про нас згадують в останню чергу? Я і мої колеги сподіваємося, що в новій Верховній Раді буде присутня сила, яка зацікавлена в розвитку українського села".

Політологи відзначають, що у ВО "Заступ" практично немає електоральних конкурентів. Тому, за їх словами, є значні шанси, що об'єднання буде мати високий рейтинг на парламентських виборах у жовтні поточного року.