ua en ru

Аграрії України посіяли менше половини планованої озимини, - Л.Козаченко

Аграрії України посіяли менше половини планованої озимини. Про це на брифінгу під час засідання Ради підприємців повідомив голова Ради підприємців при Кабміні Леонід Козаченко, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми не посіяли навіть половини озимини на сьогодні, хоча повинні були посіяти мінімум 70% ... Не сіють, тому що немає грошей. Ніхто не хоче продавати зерно в 2 рази дешевше", - сказав Л.Козаченко.
Він додав, що зернотрейдери відмовили держрезерву в постачаннях зерна за неринковими цінами. "Держрезерв практично просив продати зерно на 30% нижче за ринкові ціни", - сказав він.
Л.Козаченко також відзначив, що найближчим часом, на його думку, експорт "відпустять". "Я думаю, що найближчим часом всі зрозуміють, що не посіяти - це закласти собі атомну бомбу наступного року. Я думаю, що опустять експорт - ціни вирівняються", - сказав він. За словами Л.Козаченка, сьогодні ціна на тонну продуктової пшениці в Україні нижче за ціни у найближчих сусідів приблизно на 1 тис. грн. Він зазначає, що це пов'язано з перешкодами в експорті українського зерна.

Нагадаємо, 27 серпня голова Української зернової асоціації Володимир Клименко заявив, що в українських портах день стоїть близько 15 суден із зерном, які повинні йти на експорт. «Зараз в портах стоїть близько 15 судів», - сказав В.Клименко. На суднах зберігається приблизно 280-300 тис. т зерна.
За його словами, основна причина затримки суден у портах - перевірки зернових митною службою. «Немає жодного керівника, який би сказав: я дав команду митної служби загальмувати корабель», - заявив В.Клименко.
За його словами, експорт зерна в липні склав 600 тис. т. «За серпень якщо буде 600 тис. т - це буде вже добре», - сказав В.Клименко.