ua en ru

Адмінсуд Києва зупинив дію наказу Міносвіти в сфері захисту авторських прав на аудіо- та відеопродукцію

Окружний адміністративний суд Києва зупинив дію наказу № 1246 Міністерства освіти і науки України "Про порядок визначення уповноважених організацій колективного управління (ОКУ), які здійснюють збір і розподіл винагороди (роялті) за використання опублікованих з комерційною метою фонограм і відеограм", який викликав побоювання учасників ринку як такий, що завдає серйозної шкоди музичній сфері. Про це повідомляє прес-служба "Української ліги захисту авторських і суміжних прав".

Це рішення було прийнято 16 жовтня нинішнього року. Раніше всеукраїнським громадським об'єднанням "Всеукраїнське агентство авторських і суміжних прав" був поданий позов про правомірність даного наказу та його відповідності до законодавства України в галузі авторського права і суміжних прав. Крім того, наказ № 1246 не відповідав закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності". Цим законом передбачено, що всі документи дозвільного характеру встановлюються тільки законами України, а не за наказами міністерств.

"Ми вітаємо це рішення суду. Наша організація одній і перших заявила про згубний вплив цього документа на український музичний ринок і його розвиток. Найбільші побоювання викликав у нас порядок визначення організації, уповноваженої на збирання і розподілу роялті за використання музики. У наказі йдеться про те, що державними органами буде обрана одна організація колективного управління, яка має найбільшу кількість договорів з іноземними ОКР", - говорить глава юридичного відділу організації колективного управління "Українська ліга авторських і суміжних прав" Олександр Нікін.

На його думку, в даному випадку ситуація виглядала таким чином, що Міносвіти відбирало право голосу в учасників музичного ринку: "В разі дії цього наказу українські ОКУ, а також виконавці, продюсери, не мали б ніякого впливу на цю організацію".

Влітку 2013 р. учасники ринку - представники ОКУ, компанії-правовласники, музичні продюсери - обговорювали цей документ, і одностайно визнали його неприйнятним. Однак Міністерство освіти і науки не врахував думку учасників ринку, і 30 серпня наказ був підписаний, а 5 вересня - завізований в Міністерстві юстиції.