ua en ru

Абромавічус розповів про зарплати топ-менеджерів держпідприємств

Абромавічус розповів про зарплати топ-менеджерів держпідприємств Фото: Айварас Абромавічус

У рамках нової системи оклад керівника становитиме 25% від загальної річної винагороди

Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавічус розповів про зарплати, які держава готова платити топ-менеджерам державних підприємств, передає прес-служба Кабінету міністрів України.

Так, зазначається, що прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк підписав постанову №859 "Про умови і розмір оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об'єднань державних підприємств", яка впроваджує нову систему оплати праці керівників держпідприємств.

Підкреслюється, що за нової системи загальний розмір річної винагороди керівників держпідприємств буде наближений до ринкового рівня в приватному секторі України.

"Держава як акціонер готова платити ринкові зарплати топ-менеджерам, але вони повинні будуть їх заробити. Вигідніше платити ринкові зарплати топ-менеджерам, аніж мати держкомпанії, де керівники отримують низьку зарплату, але працюють на інтереси олігархів або політиків. Ми бачимо позитивні зміни в держкомпаніях, куди прийшли фахівці з приватного сектору. Сподіваюсь, що тепер кадровими конкурсами в держкомпаніях зацікавляться менеджери з приватного сектору", - розповів Абрамовічус.

Так, він пояснив, що у рамках нової системи оклад керівника становитиме 25% від загальної річної винагороди, а премія (квартальна + річна) - до 75% від загальної річної винагороди. При цьому органи управління матимуть змогу встановлювати чіткі цілі та показники, від виконання яких залежатиме виплата преміальної частини, що дасть змогу оцінити і мотивувати керівника.

Зазначається, що на першому етапі в унітарних державних компаніях заробітну плату керівникам буде встановлювати профільне міністерство (орган управління), але після внесення змін до законодавства, ця функція має бути передана до наглядових рад.

Нагадаємо, з 1 грудня 2015 року уряд України підвищує посадові оклади працівникам бюджетної сфери і всім держслужбовцям - від спеціаліста І категорії до президента. Відповідну постанову - № 1013 - Кабінет міністрів ухвалив 9 грудня.

Посадові оклади не підвищувалися з 2008 року. З 1 грудня відбувається підвищення посадових окладів працівників бюджетної сфери в середньому на 10%, що загалом, враховуючи підвищення мінімальних соціальних стандартів з 1 вересня 2015 року, становитиме близько 25%.