ua en ru

О.Турчинов: Кабмін звертатиметься до ВР з пропозицією подолати вето на нову редакцію закону про запобігання відмиванню доходів.

Кабінет міністрів України звертатиметься до Верховної Ради України з пропозицією подолати вето Президента України Віктора Ющенка на зміни до закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом". Про це заявив перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов, повідомляє його прес-служба.

Він зазначив, що ці зміни були прийняті парламентом після конструктивних консультацій урядовців з представниками FATF і саме на вимогу цієї організації, що в свою чергу мало призвести до посилення боротьби з відмиванням та легалізацією доходів, отриманих злочинним шляхом. "Саме напередодні Дня боротьби з корупцією Президент заветував зміни до закону. Мені дивно, що В.Ющенко противиться боротьбі з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом", - підкреслив віце-прем'єр. Він додав, що ветування даного закону може мати серйозні наслідки для країни. Зокрема, за словами О.Турчинова, Україна може бути занесена до "чорного" списку держав, які відмовляються боротися з легалізацією доходів, отриманих злочинним шляхом. "Це дуже серйозні наслідки. Вони пов'язані з тим, що всі фінансові транзакції, які будуть проводитись Україною, будуть затримуватись, будуть перевірятись. Це дуже серйозний удар по власній країні і мені шкода, що саме Президент його наніс", - наголосив О.Турчинов.

Нагадаємо, згаданий закон, прийнятий парламентом 6 листопада 2009 р., передбачає викладення закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом" в новій редакції - "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму", що спрямована на забезпечення реалізації положень сорока рекомендацій Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF). Водночас, на думку В.Ющенка, нова редакція закону не пропонує принципово нових методів та механізмів боротьби з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, а лише наділяє спеціально уповноважений орган невиправдано великими повноваженнями, зокрема, щодо збирання та зосередження в межах одного органу необмеженого обсягу фінансової інформації, причому ці повноваження не відповідають реальним потребам боротьби з економічною злочинністю та протидії фінансуванню тероризму.

В.Ющенко наголошує також, що запропонована редакція закону порушує конституційні права та законні інтереси громадян і суб'єктів підприємницької діяльності, зокрема право розпорядження своєю власністю, звуження таких прав.

З огляду на це, В.Ющенко повернув зі своїми пропозиціями закон для повторного розгляду парламентом.