ua en ru

О.Удовиченко: Використання судів у рейдерських захопленнях на сьогодні не має масового характеру

Використання судів у рейдерських захопленнях на сьогодні не має масового характеру. Про це на прес-конференції заявив член ВРЮ, суддя Вищого господарського суду Олександр Удовиченко, коментуючи участь судів у рейдерських захопленнях підприємств, передає кореспондент РБК-Україна.

«Дійсно є випадки, коли... судді виносили рейдерські ухвали... Суть цих рішень полягає в тому, що суддя виносить ухвалу, яка зовні носить ознаки законної. Але при її певному використанні дозволяє для виконання незаконних дій. Здебільшого це ухвали судів про забезпечення позову, коли, при розгляді корпоративних спорів, певним особам забороняється вчиняти дії, а інших осіб зобов'язують вчинити певні дії... Але останнім часом кількість таких випадків зменшилася... Я думаю, що про системність цього явища говорити вже не варто», - повідомив О.Удовиченко.

В свою чергу голова ВРЮ Володимир Колесниченко заявив: «Я думаю, що мають місце факти, які судді беруть участь у рейдерських атаках, сприяють незаконному захопленню підприємств і в нас - ВРЮ - є звернення з цього приводу від бізнесменів з Італії, Швейцарії».

Нагадаємо, що сьогодні на зустрічі з керівництвом ВРЮ члени Венеціанської комісії висловили занепокоєння фактами суддівського супроводу рейдерських захоплень активів, у тому числі, які належать іноземним інвесторам.