ua en ru

А.Клюєв доручив главам ОДА перевірити тарифи ЖКГ, встановлені місцевими властями

У кількох регіонах місцева влада під прикриттям незначного зростання цін на енергоносії в 2-3 рази необгрунтовано підвищила ціни на інші додаткові послуги з обслуговування житла. Про заявив на селекторній нараді за участю керівників всіх регіонів України перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв, повідомляє прес-служба відомства.

У якості прикладу він навів Сумську область, де в результаті ряду перевірок, ініційованих губернатором, за незадовільну роботу було звільнено кілька чиновників, у тому числі начальник управління ЖКГ області. А.Клюєв заявив, що викликає великі сумніви вартість обслуговування прибудинкової території у розмірі 6 грн на 1 кв. м квартири.

Перший віце-прем'єр-міністр доручив керівникам усіх областей провести ретельний аналіз усіх аспектів тарифоутворення в ЖКГ.
"Ми зобов'язані, нарешті, припинити це злодійство", - заявив А.Клюєв.

"Крім цього керівництву всіх регіонів разом з представниками правоохоронних органів доручено провести детальну перевірку підприємств галузі, які допустили найбільші заборгованості за поставлені енергоресурси. За підсумками перевірок - вжити кардинальних заходів", - заявив А.Клюєв.

Перший віце-прем'єр-міністр також заявив про необхідність прискорення реалізації програм з модернізації підприємств теплової енергетики, зменшення витрат енергоносіїв.
Крім цього А.Клюєв нагадав, що НКРЕ затвердила тарифи на теплову енергію для населення на 2011 р. для суб'єктів господарювання, які виробляють, транспортують і постачають теплову енергію. Проте відповідні нові тарифи на послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води для населення органами місцевого самоврядування не встановлені, заявив він. Така ситуація призвела до того, що сума заборгованості місцевих бюджетів перед комунальними підприємствами теплоенергетики з різниці в тарифах за період з 1 січня 2009 по 31 грудня 2010 р. становила 3,6 млрд грн, заявив перший віце-прем'єр-міністр України.

Як повідомив голова Національної комісії регулювання електроенергетики України Сергій Тітенко, в найближчі дні Мін'юст повинен зареєструвати порядки формування тарифів на теплову енергію, на водопостачання і водовідведення для компаній-ліцензіатів НКРЕ, які вже затверджені комісією та опубліковані на її сайті. Він закликав керівників областей стимулювати відповідні компанії активізувати роботу з НКРЕ. Він нагадав, що за надання недостовірної інформації є можливість штрафувати компанії на значні суми. «У нас є багато питань щодо достовірності інформації, яку ми маємо зараз, і ми будемо активно наводити порядок», - заявив С.Тітенко.

Голова НКРЕ також заявив, що комісія також готує програми перевірок фінансової звітності та порядку ведення господарської діяльності в компаніях. Він підкреслив, що перевірки почнуться з найбільших боржників.