ua en ru

А.Голубченко: Опрацьовується питання щодо залучення під держгарантії кредитних коштів на введення в експлуатацію трьох станцій метро на Теремки

Заступник голови КМДА Анатолій Голубченко сьогодні під час засідання сесії Київради доповів депутатам про стан об'єктів капітального будівництва у транспортній інфраструктурі столиці, повідомляє прес-служба КМДА.
«На сьогоднішній день в Києві реалізується низка інвестиційних проектів у транспортній сфері. Серед таких проектів, зокрема, будівництво метро на Теремки. Даний проект включає в себе дві черги: будівництво станцій «Деміївська», «Голосіївська», «Васильківська» та будівництво станції метро «Виставковий центр». Крім того ведеться проектування дільниці від Виставкового центру до Одеської площі. У 2010 р. заплановано завершити будівництво I черги і ввести в експлуатацію три станції метрополітену: «Деміївська», «Голосіївська» та «Васильківська», - поінформував Анатолій Голубченко.
Він повідомив, що за період з 2006 по 2009 рр. в цей проект вже вкладено 1,3 млрд грн, з них:
- 906,54 млн грн за рахунок міського бюджету;
- 342 млн грн - з державного бюджету;
- 38,36 млн грн за рахунок кредиту, залученого в 2006 р.
«Слід зазначити, що з міського бюджету щорічно виділялось значно більше коштів, ніж з державного бюджету України, хоча, відповідно до державної програми, передбачалось здійснювати фінансування будівництва метрополітену із розрахунку 50/50: 50% з державного бюджету України та 50% з міського бюджету. У 2009 р. внаслідок фінансової кризи надходження до міського бюджету значно скоротилися. При цьому при обмежених можливостях ми все-таки знайшли кошти і профінансували з міського бюджету заборгованість за виконані роботи у сумі 151,6 млн грн. З державного бюджету України у минулому році було передбачено 200 млн грн, але фінансування не проводилось. Це і не дало можливості завершити будівництво у минулому році. Проте сьогодні опрацьовується питання щодо залучення під державні гарантії кредитних коштів на введення в експлуатацію трьох станцій», - підкреслив А.Голубченко.