ua en ru

80% газу Росія буде продавати за довгостроковими контрактами, - віце-спікер Держдуми РФ

80% газу, який Росія продає за кордон, буде поставлятися за довгостроковими контрактами. Про це заявив віце-спікер Держдуми РФ, президент Російського газового товариства Валерій Язєв, передає Deutsche Welle.
«Але має бути і спот. Це дозволяє всім гнучко реагувати на ринкову кон'юнктуру. Обсяг цього спота - ті самі 15-20%, до яких «Газпром» як раз зараз і приходить», - сказав В.Язєв. Він також відзначив, що РФ створює нові транзитні коридори в Європу, націлені на зниження ризиків.
Відповідаючи на запитання про можливість об'єднання двох конкуруючих проектів - Nabucco (проект ЄС) і «Південного потоку» (проект «Газпрому») - В.Язєв сказав наступне: «Де об'єднувати газопроводи - на початку, в кінці, посередині? У Чорному морі зробити це неможливо. Я висловлював іншу пропозицію. Ми будуємо «Південний потік» до південно-східної Європи. Nabucco не будують. А під газ, який планували по Nabucco прокачувати, можна передбачити одне з відгалужень «Південного потоку». Обсягів вистачить, адже цей трубопровід розрахований на постачання 63 млрд куб. м газу щорічно. Такий або схожий варіант можливий».
Президент Російського газового товариства також упевнений, що в Росії запасів газу вистачить на багато років вперед. «У Росії доведених запасів природного газу - 48 трлн куб. м, а взагалі ці запаси оцінюються в 250 трлн куб. м. Програми введення нових родовищ та пуску нових транспортних магістралей синхронізовані. З'являється нова труба - починається видобуток. Зверху одна умова: газ не видобувається, поки він не проданий. Тобто потрібні довгострокові контракти. Вони - основа експортної політики. Приміром, контракти з GdF Suez, ENI, E.ON-Ruhrgas діють до 2030-2040-х рр.», - заявив В.Язєв.
При цьому він переконаний, що зростання видобутку сланцевого газу не призведе до революції на ринку. «Для того, щоб добути 67 млрд куб. м сланцевого газу (10% всього що добувається в Штатах газу), США пробурили 11 тис. свердловин. У «Газпрому», який добуває 550 млрд куб. м, свердловин, наприклад, менше. Так що це дуже дорогий проект, і собівартість видобутку висока. Звичайно, сланцевий газ займе своє місце на ринку, але революції не зробить і позицій російського трубопровідного газу не послабить. У Європі багато говорять, що можна буде відмовитися від російського газу, компенсувавши імпорт за рахунок сланцевого газу, і наводять як приклад Польщу. Але Польща сама зараз видобуває менше 5 млрд куб. м на рік, а споживає близько 15 млрд куб. м. І тільки для того, щоб їй самій відмовитися від імпорту, буде потрібно близько 20 мдрд дол і 7-10 років роботи. І навіть якщо припустити, що європейські країни в 2030 р. будуть видобувати 50 млрд куб. м сланцевого газу, цього не вистачить: їх потреба в газі в цілому ми оцінюємо в 550-650 млрд куб. м. Тобто таким чином сланцевий газ може зайняти 10% в ринку, а швидше за все - і того менше», - резюмував віце-спікер російської Держдуми.